Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 september 2011 | 22:01

Topp 10: Kevin Bacons biroller

Den Golden Globe-belönade skådespelaren, som tidigare i år sågs som skurk i "X-Men: First Class", spelar ännu en av sina ikoniska biroller i romantiska komedin "Crazy Stupid Love". Birollsmästaren, som t.o.m. fått filmleken "Six Degrees of Kevin Bacon" uppkallad efter sig, har många minnesvärda roller på CV:et.

Här är birollsmästaren Kevin Bacons bästa och mest minnesvärda roller.

10. Raka spåret till Chicago - Taxi Racer

En knappt minutlång men väldigt rolig cameoroll där Bacon är en av många faktorer som gör att Steve Martin försenas och tvingas sällskapa med John Candy. Bacon gjorde rollen som en tjänst till John Hughes som regisserade honom i "She's Having a Baby" (som kan skymtas på en TV i filmen) och rollen är en blinkning till en annan Bacon-film, "Quicksilver".

9. Fredagen den 13:e - Jack Burrel

Inte mycket till karaktär måhända, Jack dyker upp i ett par alldeles för små badbyxor och hinner ha en obekväm sexscen innan Mrs. Voorhees adderar honom till sin offerlista. Men faktum är att hans mordscen tillhör en idag en av de mest kända - och populära - i den ikoniska skräckfilmsserien.

8. Dödlig puls - David Labraccio

Bacon och andra unga, populära stjärnor som Julia Roberts, Kiefer Sutherland och William Baldwin spelade läkarstudenter som experimenterar med döden och hemsöks av spöken från sitt förflutna i den här thrillern. Bacons karaktär terroriserades av en svart flicka han mobbat som liten.

7. Deltagänget - Chip Diller

Bacon filmdebuterade i den här kultkomedin av John Landis där John Belushi & co var en ökänd manlig studentförening på 60-talet. Bacon har en liten men minnesvärd biroll som en dryg medlem i en rivaliserande förening som får sitt i slutändan.

6. JFK - Willie O'Keefe

Bacon behövde inte ens läsa för rollen som den homosexuelle fascisten i Oliver Stones politiska drama. Trots en tidsbegränsad karaktär som innebar enbart fyra inspelningsdagar så fick filmen igång Bacons karriär och ledde till större filmer och roller.

5. Fiket - Timothy Fenwick Jr.

Stjärnans första stora roll och genombrott kom med Barry Levinsons 80-talsidentifierande kultkomedi. Han spelar en av sex collegekillar som kämpar med att växa upp i 50-talets Baltimore och Bacon, som var sjuk på sin audition, spelade rollen som berusad filmen igenom.

4. Wild Things - Ray Duquette

Bacon debuterade som producent med den här noir-thrillern där han bröt mot det nakenförbud han har i sitt kontrakt med en smått känd duschscen. Medan Matt Dillon, Neve Campbell och Denise Richards hånglade loss så var Bacon en effektivt skurkaktig och slemmig detektiv.

3. Sleepers - Sean Nokes

Ska man rollsätta en sadistisk fångvaktare som förgriper så på minderåriga pojkar så är Bacon mannen för jobbet. För de som tyckte att han var otäck som pedofil i "The Woodsman" bör kolla in honom här där han är så frånstötande att man automatiskt hejar på mördarna som skjuter ihjäl honom.

2. Mystic River - Sean Devine

Bacon jobbade på kontoret hos Massachusetts State Police som reserach inför rollen som polisen Sean, som både utreder mordet på dottern till sin barndomskompis (Sean Penn) och tvingas hantera hans vrede och hämndbehov.

Se klippet på YouTube

1. Apollo 13 - Jack Swigert

Tom Hanks var stjärnan och Bill Paxton den roliga i Ron Howards verklighetsbaserade drama men Bacon bidrog som vanligt med tyngd och trovärdighet i rollen som en av de tre astronauterna som flög den okända turen med titelskeppet. Bacon återförenades med Howard i en annan 70-talsskildring, "Frost/Nixon".

Bubblare: Frost/Nixon, Beauty Shop, In the Cut, Trapped, Novocaine, Min hund Skip, Telling Lies in America, The River Wild, På heder och samvete

Vilken är din favorit?

| 24 september 2011 22:01 |