Mystic River (2003)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sean Devine, Jimmy Markum och Dave Boyle var oskiljaktiga vänner som barn i ett av Bostons arbetarkvarter. Men en dag inträffade något, som innebar slutet på vänskapen och som för alltid förändrade deras liv. Tjugofem år senare påträffas en ung flicka vid namn Katie Markum brutalt mördad i en park i Boston. Hon visar sig vara dotter till den f d fängelsekunden Jimmy Markum. Fallet utreds av hans barndomsvän, kommissarie Sean Devine vid mordroteln. En av de misstänkta gärningsmännen råkar vara Dave Boyle, som var den som sist såg Katie mordnatten på en sjaskig bar i Bostons utkanter. Bygger på författaren Dennis Lehanes kritikerrosade bestseller "Rött regn".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MYSTIC RIVER

Barndomsvänner i mordutredning
Mystic River” är Clint Eastwoods näst bästa film.

Och precis som hans bästa, ”A Perfect World”, handlar den om utnyttjade barn. Eastwood försöker i de två filmerna visa vad som händer med ett barn som far illa. Hur beslut och händelser i det förflutna får återverkningar i nutiden. Hur våld kan slå tillbaka mot gärningsmannen. Och samtidigt som filmerna kritiserar folk som tar lagen i egna händer visar de också hur de drabbade genom att få utlopp för vreden de burit på kan förlåta sig själva och gå vidare. Clint Eastwoods bästa filmer är fulla av den här typen av motsättningar.

”Mystic River” handlar om Jimmy, Sean och Dave som växte upp tillsammans i ett arbetarklasskvarter i Boston. För tjugofem år sedan blev en av dem kidnappad och sexuellt utnyttjad vilket hänger som en skugga över deras vänskap. När Jimmys äldsta dotter hittas mördad möts de igen.

Det som börjar som en mordhistoria utvecklar sig snabbt till en tragedi av närmast bibliska proportioner, inte minst understruket av den ödesmättade musiken. Manuset är skrivet av Brian Helgeland efter en bok av Dennis Lehane. Och precis som i hans Oscarsbelönade manus till ”L.A. Confidential” handlar det om tre män med vitt skilda åsikter om hur rättvisa bäst ska skipas.

Sean Penn spelar Jimmy som lever ett stillsamt liv med fru och tre döttrar, men vars kriminella bakgrund ständigt hotar att hinna ikapp honom. Kevin Bacon spelar Sean som utbildat sig till polis och distanserat sig från sina vänner men som återvänder för att undersöka mordet. Tim Robbins spelar Dave som fortfarande inte kommit över barndomens traumatiska händelser och som kommer hem med blodiga händer mordnatten.

Som alla Eastwoods filmer kretsar ”Mystic River” kring män och manlighet. Det är därför inte speciellt förvånande att filmens problem finns bland de kvinnliga karaktärerna. Laura Linneys roll är dåligt underbyggd vilket gör att hennes stora scen och hela slutet känns otillfredsställande. Sidohistorien med Seans fru borde ha strukits. Bara Marcia Gay Harden i rollen som Daves fru tillför något till historien.

Eastwood berättar sin historia på ett karakteristiskt rättframt sätt. Scen för scen leder han oss fram till de tre vännernas oundvikliga konfrontation, vilket ger filmen inte bara en känsla av att det förflutna håller på att hinna ikapp nutiden utan också att nutiden håller på att hinna ikapp framtiden. Fråga: Ni kände väl igen Eli Wallach från ”Den gode, den onde, den fule”?

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
EricLemon
Mycket bra film och framförallt väldigt bra regisserad. Tim Robbins är grym och förtjänar sin Oscar, Sean Penn är bra som fasen (speciellt i första delen av filmen) men tycker att Bill Murray var strået vassare och borde ha vunnit för Lost in Translation. Såklart som alla filmer är tempot lite långsamt ibland men det räddas av sista 40 minuterna då man sitter helt fastklistrad med hög puls i soffan.  Betyget landar på en stark 4.
magiul
Eftersom filmen fått så goda vitsord från många hade jag kanske något för höga förväntningar. Filmen är bra, och skådespelarna lysande. Eastwood håller spänningen levande hela tiden, men eftersom det är svårt att hitta någon särskilt sympatiskt karaktär i filmen (förutom Bacon) så slutar det tyvärr mest med att jag inte riktigt bryr mig om hur det går. Stark 3/5 men inte alls så överväldigande som jag hade hoppats på.
Hagevall
Clint Eastwood i toppform! För att inte tala om Sean Penn och Tim Robbins! Riktigt bra film som förtjänar mer uppmärksamhet än vad den fått. Betyg: 5/5.
Visa fler (30)

Veckans populära filmer

Visa fler