Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 maj 2013 | 14:01

Topp 10: Inledningsscener

Vikten av att inleda en film är MovieZine medvetna om och tar en titt på några av våra mest klassiska och älskade öppningsscener.

"First impression lasts..." som AXE-reklamen så klokt påpekar. Det finns få lika viktiga saker som hur man inleder en film, det första intrycket av de kommande två-tre timmarna. Ett faktum mästarregissörer som både Kubrick, Coppola, Spielberg och Tarantino tagit tillvara på. Det är en sann konst att fresta publiken med en stämningshöjande prolog samtidigt som man presenterar upplägget/hjälten/skurken på ett snyggt men finstilt sätt. Här är några av bästa och mest klassiska sekvenserna som inlett en film.

10. West Side Story (1961)

Oavsett vad man tycker om musikaler så är det svårt att frångå det faktum att Robert Wises uppdatering av "Romeo & Julia" är en medryckande klassiker med gott om trallvänliga hits. Att man skiftar mellan dansanta musikalnummer och ett mer allvarligt, samhällskritiskt rasismtema visar man tidigt i ett spännande nummer vars dialogbrist ökar den intensiva stämningen.

9. The Dark Knight (2008)

Christopher Nolan hade redan satt ribban högt med rebooten "Batman Begins" och var här tvungen att leverera något extraordinärt - vilket han gjorde. Inte nog med en urläcker bankrånarsekvens så presenterar han den extravagante huvudskurken Jokern (i framlidne men ack så minnesvärde Heath Ledgers gestalt) på ett riktigt elakt men lika intelligent sätt.

8. Trainspotting (1995)

Genombrottet för såväl Danny Boyle som Ewan McGregor kom med den här starka kultrullen om skotska ungdomar på glid där vältrandet i heroin och andra droger går så överstyr att döda bebisar börjar klättra i taken. Men redan i första scenen fångar Boyle vår odelade uppmärksamhet med ett fantastiskt montage till tonerna av Iggy Pops "Lust for Life" och med McGregors pedagogiska röst som förklarar meningen med livet.

7. Scream (1997)

Filmen som återuppväckte hela skräckgenren var en unik kombination av tonårsrysare och smart, hipp satir. I den drygt 20 minuter långa inledningen låter regissören Wes Craven terrorn växa stegvis under stackars Drew Barrymores telefonsamtal med en hotfull främling. Fungerar som en egen liten kortis med sin suveräna uppbyggnad och välvalda referenser.

6. År 2001 - ett rymdäventyr (1968)

Få regissörer har självförtroendet - och pondusen - som Stanley Kubrick när det gäller val av vad som ska visas på duken. Väljer han att ha en två minuter lång, dialogbefriad sekvens med apor som symboliserar människans utveckling - då kommer det att bli en klassiker. Lägg till musiken omöjlig att inte känna igen och fantastiska bilder och du har en mästerlig sekvens utan dess like.

5. Gudfadern (1972)

Hur presenterar man (i dubbel benämning) tungviktaren Marlon Brando i vad som skall komma bli hans mest ikoniska roll? Francis ford Coppola vet. I ett mörkt rum, med en viskande underhuggare, en katt i knäet och den där rossliga stämman som sakta kramar ur sig sina få men bestämda repliker. Det är omöjligt att inte hysa enorm respekt och rädsla samtidigt efter några minuter med den mäktiga titelkaraktären.

4. Inglorious Basterds (2009)

En majoritet av Quentin Tarantinos hela CV skulle lätt kunna platsa på den här listan men hans brutala nazistslaktarfilm lyckas trots allt segra över 90-talsklassikerna. När på ytan rätt charmige Hans Landa (Christoph Waltz) gör entré och lyckas manipulera den stackars bonden med sina språkkunskaper och översittarfasoner så vet vi att det är en farlig jävel vi har att göra med.

3. Hajen (1975)

Det hade kunnat bli en riktig B-film. Men tack vare Spielbergs kompetenta talang och - faktiskt - av slumpmässigt icke-fungerande effekter så fick den här rysaren ett rejält, suggestivt uppsving att liksom "Alien" vänta med att visa monstret. Bara första scenen får lätt vilken simmästare som helst att vägrar doppa lilltån i en mindre insjö.

2. Lejonkungen (1994)

Disney och animerad film i sig hade fått ett uppsving via "Den lilla sjönjungfrun", "Skönheten & Odjuret" och "Aladdin". Nu fanns ingen anledning att hålla tillbaka. Med kraftfull, senare Oscarbelönad musik av Elton John och Tim Rice dundrar man igång och målar upp ett idylliskt, sagolikt djurrike med detaljrika invånare, växter och berg. Att något betydelsefullt hänt - i detta fall födelsen av en kungason - har hänt går inte att missa. Stämningen är på topp - redan innan förtexterna!

1. Jakten på den försvunna skatten (1981)

Ja, Spielberg kniper inte bara två platser på listan utan även den första. Han är trots allt inte bara en baddare på att skrämmas utan även att underhålla. Många - om än inte alla - blev hopplöst nördförälskade i Harrison Fords lagom macho men stentuffa och härligt cyniska äventyrare när han på några minuter överlevde att alla dödsfällor du kan tänka dig i en mystisk djungelgrotta. Bra jobbat!

Bubblare: Clockwork Orange, Alla helgons blodiga natt, Boogie Nights, Upp, Matrix, Sjätte sinnet, Manhattan, Departed, The Ring, Spelaren, Stjärnornas krig, Maffiabröder, Hairspray, Pulp Fiction, De hänsynslösa, Avlyssningen, En djävulsk fälla, Blue Velvet, Rädda menige Ryan, Triumfens ögonblick, En sensation, Fight Club, Sunset Boulevard, Blade Runner, Apocalypse Now, There Will Be Blood, The Shining, Quantum of Solace, Into the Mirror, 28 veckor senare, Dumpad, Strange Days, Sound of Music, Baksmällan, Top Gun.

Läs också:

Topp 10: De bästa skräckfilmsmorden

Topp 10: Filmromanser att undvika

Topp 10: Comeback, ja tack

Topp 10: Telefonterror

Topp 10: Giant Edition

Topp 10: Värsta filmfesterna!

10 filmer som borde få en uppföljare

Fler Topp 10-listor »

Vilken film har den bästa inledningsscenen enligt dig? Kommentera nedan.

| 19 maj 2013 14:01 |