Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 december 2016 | 17:06

10 bästa filmerna du inte såg under 2016

De bästa filmerna är inte alltid de största och kändaste. Här är några av årets bästa filmer som möjligen gått under din radar.
2016 är året då Läderlappen och Stålmannen äntligen slogs på vita duken, vi fick kvinnliga Ghostbusters och både fisken Dory, Jason Bourne och elaka ”Indepence Day”-aliens gjorde comeback.

Men bland blockbusters och kommersiella titlar så är det lätt att missa de allra mest sevärda pärlorna. Här är tio filmtips från 2016 du troligen missat men bör plocka upp snarast.10. "Det helt nya testamentet"


Fyndig vuxensaga om hur Gud själv är en elak skitstövel som bor med sin hunsade familj i en skitig lägenhet där han plågar människosläktet via sin dator. Dottern bestämmer sig för att göra uppror och ger sig ut för att hitta lärjungar till sin brorsa Jesus. Underhållande och uppfinningsrik liten, belgisk komedi. Catherine Deneuve har en romans med en gorilla - bara en sådan sak!9. "Sophelikoptern"


Udda, svensk roadmovie om tre syskon som ska köra en gammal väggklocka till sin mormor och råkar ut för allt från påkörda kossor till rånare på den 100 mil långa resan. Selberg Augustséns (”Höstmannen”) spelfilmsdebut är en Roy Anderssonsk/Ruben Östlundsk indie med personlig stil och som levererar drpåliga situationer med en dräpande, allvarlig ton.8. "Everybody Wants Some"


Richard Linklaters inofficiella uppföljare till självbiografiska genombrottsfilmen ”Dazed and Confused” är en skön, avslappnad collegekomedi om en baseballspelande manlig studentförening dagarna innan skolan börjar. Det blir fest, snack om tjejer och kukmätning i olika former av machotävlingar. Linklater injicerar både charm och värme i en annars bespottad genre.7. "Baskin"


En av årets blodigaste, brutalaste och mest skrämmande skräckfilmer kommer från Turkiet! I ren 1980-talsanda undersöker en grupp poliser en mystisk, övergiven byggnad och hamnar mitt i en satanisk ritual. Den råa tonen matchas av huvudrollsinnehavaren Mehmet Cerrahoglus obehagliga rollprestation - hans utseende är inte makeup utan sviterna av skådespelarens riktiga, ovanliga sjukdom.6. "Swiss Army Man"


Bisarr, skruvad men alldeles underbar feelgoodfilm om självmordsbenägen ung man (Paul Dano) som strandsatt på en öde ö får sällskap av ett pruttande (!) lik (Daniel Radcliffe) som visar sig ha både fysiska och mentala funktioner. En film som kräver sin smak men är både roar och berör om man är på rätt humör. Och stjärnorna, speciellt Radcliffe, är lysande.5. "The Dressmaker"


Kate Winslet spelar ut hela sitt register i den här delikata, australienska svarta dramakomedin. Som en sömmerska på 1950-talet återvänder hon till sin dammiga hemstad med hämnd i sikte. Spretig men underhållande, gripande och läcker rulle med en utsökt Judy Davis, Hugo Weaving i drag och en strippande Liam Hemsworth. Fram med popcornen och njut!4. "Angry Indian Goddesses"


Indiens allra första film med uteslutande kvinnliga huvudpersoner är en stark käftsmäll till rulle som lever högt över ”Sex and the City” och andra, mer ytliga tjejfilmer. En grupp väninnor samlas i ett hus på landsbygden i Goa för en möhippa och det blir både fest samt allvarliga samtal om livet. En viktig film som vågar vara rolig men samtidigt hantera tunga ämnen som Indiens kvinnosyn.


3. "Pojkarna"


Regissören Alexandra-Therese Keinings (”Kyss mig”) filmatisering av Jessica Schiefauers roman är bland det bästa och mest intressanta som hänt inom svensk film på länge. En inspirerad, tänkvärd fantasi om tre tonårstjejer som via mystisk växt över en natt förvandlas till - killar. Ett starkt och högst relevant ungdomsdrama om sexualitet, könsidentitet och att hitta sig själv.2. "Dope"


Intelligent, oförutsägbar film (från producenter som Forest Whitaker och Pharrell Williams!) om att växa upp som svart tonåring i mindre tilltalande kvarter i Los Angeles. Nykomlingen Skameik Moore är perfekt som nörden Malcolm, som slits mellan en tilltalande framtid som framgångsrik plugghäst och det kriminella ödet många andra i hans omgivning faller i.1. "Eye in the Sky"


Politisk dramathriller som ställer och debatterar en av de svåraste frågorna i ett krig - kan du döda ett barn för att (i detta fall kanske) rädda flera andra? Vi följer både högst uppsatta militärer och politiker samt soldaterna på plats som drabbas av samvetskval när de ska avrätta en terrorist. Nagelbitarspänning varvas med tänkvärd dialog och drama som sticker i hjärtat.

Vilka andra underskattade filmer från i år vill ni rekommendera? Tipsa nedan!
| 30 december 2016 17:06 |