Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 januari 2013 | 14:01

Topp 10: De bästa skräckfilmsmorden

Leatherface är tillbaka i "Texas Chainsaw 3D" och skräckfilmsfansen kan åter gotta sig i detaljrika, våldsamma mord på tonåringar.

Duschen, sängen, garaget - ingenstans är man säker för genrens mordiska dårar och finns inte motorsåg eller annat verktyg till hands finns många andra uppfinningsrika sätt att ha ihjäl sina offer. Varning för spoilers!

Här är några av skräckhistoriens mest minnesvärda mord.

(Vi har medvetet uteslutit uppföljare och remakes för att begränsa urvalet och hålla sig till originalen men du är mer än välkommen att lista dina favoriter i kommentarsfältet.)

10. "Zombie Flesh Eaters" (1979)

Offer: Olga Karlatos

Mördare: En zombie

Plats: Hus på tropiska ön Matool

Metod: Träflisa

Motivering: Inte ens när du duschit färdigt är du säker... En i övrigt ganska usel, minst sagt fristående "uppföljare" till "Dawn of the Dead" har en läbbig sekvens som folk med rädsla för att peta i ögonen lär finna extra svårsmält.

9. "A Bay of Blood" (1971)

Offer: Guido Boccaccini & Paola Rubens

Mördare: Okänd galning

Plats: Sovrummet

Metod: Spjut

Motivering: Michael Myers och Jason Voorhees får ursäkta men innan 70- och 80-talets amerikanska slashervåg så var det Mario Bava som började hitta på fyndiga sätt att ha ihjäl folk med den här lite bortglömda kultrullen. Flera mord du sett i både "Alla helgons blodiga natt" och "Fredagen den 13:e"-filmerna dök faktiskt upp här innan - möjligen med några liter blod mer.

8. "Motorsågsmassakern" (1974)

Offer: Teri McGinn

Mördare: Leatherface (Gunnar Hansen)

Plats: Familjen Sawyers sunkiga hem i Texas

Metod: Gissa...

Motivering: Till skillnad från den polerade remaken så bygger Tobe Hoopers mäktiga original på elak, svart humor och svettig klaustrofobi. De stackars offrens öden skildras inte så brutalt eller våldsamt som Studio S en gång försökte påstå men känslan av ohygglig terror infinner sig utan tvekan när det första paret gör misstaget att besöka den där knäppa kannibalfamiljens gamla ruckel.

7. "Omen" (1976)

Offer: David Warner

Mördare: Djävulen själv i form av ynglingen Damien (Harvey Stephens)

Plats: Israel

Metod: Fönsterglas

Motivering: Egentligen ingen mordscen av tradition (då "mördaren" i sin frånvaro använder onda krafter) men en halshuggnings som heter duga. Det läckra användandet av slow-motion och tanken på att en ren olycka ligger bakom för inte omotiverat tankarna till moderna klassiker som "Final Destination".

6. "Scream" (1996)

Offer: Rose McGowan

Mördare: Ghostface

Plats: Garaget i festfylld villa

Metod: Kattlucka i garageporten

Motivering: Wes Craven återuppväckte hela skräckgenren med denna trendiga ironislasher där dagens moderna ungdomar själva blivit besatt av genrens våld och fällor. Inledningen med Drew Barrymore är i sig är särskilt minnesvärd men när det gäller originalitet så slår vår maskbeklädda psykopat huvudet på spiken när den blonda hejarklacksledaren hämtar öl i garaget.

5. "Fredagen den 13:e" (1980)

Offer: En ung Kevin Bacon

Mördare: Mrs. Voorhees

Plats: Camp Crystal Lake

Metod: Pilbåge genom strupen

Motivering: Voorhees Junior mer känd som Jason uppfann ständigt nya tillvägagångssätt att ha ihjäl pilska fjortisar på men hans kära mor var ändå originalet och lät inte åldern vara något hinder för vare sig kreativitet eller kvantitet. En av våra främsta birollsveteraner fick äran att ge prov på straffet för kombinationen sex och gräsrökning.

4. "Brännmärkt" (1981)

Offer: Ett helt gäng av tonåringar

Mördare: Hämndlystna vaktmästaren Cropsy (Lou David)

Plats: En kanot

Metod: En fet häcksax

Motivering: "Fredagen den 13:e"-klonen slog hål på två slasherregler som föreslog att offer alltid behövde befinna sig ensamma och i kvällsmörker. Filmen i sig är knappast något mästerverk men denna scen är en mäktig chocksekvens där silhuetten av en hotfull främling som blir slutet för ett gäng fridfulla främlingar är nog för att ge kalla kårar åt den mest härdade skräckfantasten.

3. "Terror på Elm street" (1984)

Offer: Amanda Wyss

Mördare: Freddy Krueger (Robert Englund)

Plats: I sovrummet

Metod: Specialgjord handske av rakblad

Motivering: Innan Krueger i uppföljarna förvandlades till allt från ninja till motorcykel (!) så var han faktiskt en riktigt otäck tonårsmördare tillika drömdemon. Även om effekterna är en aning daterade jämfört med dagens high-tech så är det fortfarande ett bokstavligen mardrömslikt scenario där det faktum att offrets pojkvän varken ser eller förstår vad som händer gör situationen ännu mer obehaglig.

2. "Flykten från helvetet" (1976)

Offer: Svenska Eva Axén

Mördare: Okänd galning

Plats: Studentrum i balettskola.

Metod: Knivhugg och elsladd

Motivering: Giallomästaren Dario Argento öppnar sin kanske starkaste kultfilm (med den mer kända originaltiteln "Suspiria") med ett brutalt dubbelmord som inte bara kom att sätta tonen för denna blodiga men stämningsfulla rysare utan även för senare bidrag i genren, exempelvis inledningen i "Scream". Regissörens läckra färger i kombination med rockbandet Goblins pulserande musik skapar en mordscen som är lika läskig som vacker.

1. "Psycho" (1960)

Offer: Janet Leigh

Mördare: Mrs. Bates

Plats: Duschen

Metod: Flertal hugg med kökskniv

Motivering: En förutsägbar men välförtjänt vinnare. Alfred Hitchcock banade väg för hela slashergenren med den här klassikern och även den med det största förakt mot Hitchcock, 60-tals- eller svartvit film kan inte förneka den briljanta duschsekvensen där Hithcock snyggt undviker själva våldet men ger oss känslan av ett bestialiskt mord med hjälp av fantastiskt klippning och suggestiva ljudeffekter (i själva verket är det ljudet av en knivhuggen pumpa vi hör).

Andra filmer med minnesvärda mordscener:

"Jurtjyrkogården"

"Alla helgons blodiga natt"

"Night of the Living Dead"

"Candyman"

"I nattens mörker"

"American Psycho"

"I Spit on Your Grave"

"Happy Birthday to Me"

"Switchblade Romance"

"Final Destination"

"Stilla natt, blodiga natt"

"Phantom of the Cinema"

"House of Wax"

"Deadly Friend"

"Ghost Ship"

"Maniac"

"Cube"

Mindre trovärdiga mordscener...

"Scary Movie"

"Graduation Day"

"Slaughter High"

"Evil Laugh"

"Leprechaun"-filmerna

"Club Dread"

"Slumber Party Massacre"

"Jack Frost"

"Silent Night, Deadly Night"

"Dr. Giggles"

"Blood Hook"

| 27 januari 2013 14:01 |