Skribent

Andreas Samuelson

11 mars 2012 | 15:01

Topp 10: Actionhjältarna som floppat

Bioaktuella "John Carter" är ännu en av oräkneligt antal storsatsningar på nya actionhjältar, som man hoppas på dra in rejält med kosing och därav kunna producera en serie uppföljare.

Hur det går för John Carter är ännu oklart, men historien blickar tillbaka på en rad andra actionhjältar som det gick mindre bra för…

10. James Caviezel i "Outlander"

Stackars Caviezel hade precis blivit stjärna med Mel Gibsons omtalade "Passion of the Christ" och hade hela Hollywood framför sina fötter. Chansen att bli stor actionstjärna blåstes han på med detta spektakel om utomjordingar och monster i vikingatidens Norge. Jim själv kallade den en kombination av "Highlander" och "Braveheart", alla andra sa ingenting eftersom nästan ingen gick och såg den.

9. Jennifer Garner i "Elektra"

Å ena sidan sade Garner i en intervju att hon under tiden som stjärna i TV-serien "Alias" endast kunde göra en film om året och prioriterade bra sådana. Å andra sidan har hon i en annan intervju sagt att hon gjorde den enbart på grund av kontraktobligationer från "Daredevil", där hon spelade samma karaktär och att filmen är skräp. Och resten av världen höll med.

8. Brigitte Nielsen i "Barbarernas hämnd"

Arnold Schwarzenegger, färsk från "Terminator", skulle spelat Conan en tredje gång i den här misslyckade filmatiseringen av Robert E. Howards kultfigur Röda Sonja men en ny roll skrevs (som praktiskt taget var Conan med nytt namn). Huvudrollen gavs åt den debuterande, (ursprungligen) blonda och långa danskan Brigitte Nielsen som kom att göra sig känd som Sylvester Stallones ex och galen dokusåpakändis. Arnold tyckte filmen var så dålig att han brukade skrämma sina barn med att de var tvungna att se filmen tio gånger på raken om de misskötte sig.

7. Josh Brolin i "Jonah Hex"

Ibland bör man hålla sig till det man kan bäst. Brolin kom från kvalitetsfilm av regissörer som bröderna Coen, Ridley Scott, Oliver Stone och Gus Van Sant när tanken att han skulle porträttera antihjälten från DC Comics västernserie om inbördeskriget. Kanske hade det funkat om inte manuset varit så horribelt och barbiedockan rollsatts i kvinnliga huvudrollen.

6. Kevin Costner i "The Postman"

Att en futuristisk actionfilm med Costner - en gång 90-talets största stjärna - skulle floppa var ingen större överraskning då hans senaste filmförsök lämnat mycket att önska. Men detta praktfiasko kom att bli en av de pinsammaste stunderna för Costner, som även regisserade, och filmen både floppade, sågades och belönades med ett antal Razzies. Ironiskt nog tackade Costner nej till "Air Force One" för denna, och gick miste om en av de största filmsuccéerna från Hollywood. Frågan är hur denna film blivit med filmens ursprungligen påtänkta regissör respektive huvudrollsinnehavare Ron Howard och Tom Hanks.

5. Billy Zane i "Fantomen"

Försöket var oundvikligt efter att både Stålmannen, Batman och Dick Tracy fått flådigt liv på vita duken. Men det blev aldrig det spektakulära serietidningsäventyr man tänkt sig. Kanske var Simon Wincer (vars enda nämnvärda film innan var "Rädda Willy") inte tillräckligt begåvad för registolen (som ratades av både Joe Dante och Joel Schumacher) eller kanske var Billy Zane (som hårdtränade i ett år innan filmen) inte tillräckligt stor stjärna för att ro det i hamn. Floppade gjorde den i alla fall och tankar på en uppföljare ställdes snabbt in.

4. Helen Slater i "Supergirl"

Efter den populära och framgångsrika Stålmannen-serien med Christopher Reeve tyckte någon att det behövdes en spin-off för att fortsätta mjölka pengar. Men varningsklockorna ringde redan när Warner Bros. övergav projektet då "Stålmannen 3" floppade och en rad stjärnor (inklusive Dolly Parton, John Travolta, Demi Moore och Reeve själv) ratade filmen. Den påkostade floppen, vars förtexter enbart kostade en miljon dollar, kom att blev den minst inkomstbringande filmen i "Stålmannen"-serien och en "Supergirl 2" var inte att tala om.

Se klippet på YouTube

3. Halle Berry i "Catwoman"

Stackars Oscarsvinnaren Berry hade oddsen emot sig redan när hon tog sig an en roll som redan gjorts historiskt sexig av Michelle Pfieffer i "Batman - återkomsten". Ett uselt manus (av 28 olika författare!) hjälpte knappast heller och filmen utsågs både till årets sämsta film, en av de sämsta någonsin samt mottog hela sju stycken Razzie Awards. Berry själv blev en av få vinnare som faktiskt hämtade ut sitt kalkonpris och tackade Warner Bros. för att ha rollsatt henne i en så pass kass rulle. Självdistans är den stora hjälten i denna historia.

2. Ryan Reynolds i "Green Lantern"

En kalkon som var påtänkt för Kevin Smith redan 1997. Kultregissören tackade dock nej och man omformade idén till en komedi med Jack Black, något som högljudda protester från fans på Internet satte stopp för. Efter fler inblandade namn blev det slutligen träbocken Ryan Reynolds som drog på sig de gröna trikåerna med Bond-regissören Martin Campbell i registolen. Trots - eller kanske på grund av - att den släpptes i ett hav av andra superhjältefilmer blev det en hård flopp vars påtänkta uppföljare fortfarande står osäker. Ironiskt nog tänkte man ursprungligen inkludera Clark Kent i storyn men det droppades då man inte ville förlita sig på en annan hjälte - bad move.

1. Emile Hirsch i "Speed Racer"

Förväntningarna var skyhöga på syskonen Andy och Larry (numera Lana) Wachowskis första film sedan "Matrix"-trilogin, särskilt med tanke på att den här filmatiseringen av Tatsuo Yoshidas japanska animeserie med samma namn påbörjades redan 1992 innan den 14 år senare snappades upp av succéduon. Men trots en megabudget och hypade ungdomsstjärnan (vars nästa huvudroll dröjde med tre år efter denna) uteblev succén då både kritiker och publik ratade filmen.

Bubblare:

Jay Leno i "Collision Course", Steve Austin i "The Condemned", Shaquille O'Neal i "Steel", Hulk Hogan i "En stor stark", "Batman & Robin", "Daredevil", Chris Klein i "Rollerball", John Stamos i "Born to Ride", Eddie Murphy i "Pluto Nash", Bill Cosby i "Leonard Part 6", Kurt Russell i "Soldier", Robert Townsend i "Meteor Man", Keira Knightley i "Domino", Arnold Schwarzenegger i "Den siste actionhjälten", "Lost in Space", Pamela Anderson i "Barb Wire", Matt Salinger i "Captain America", "The Punisher" (alla versioner).

| 11 mars 2012 15:01 |