LISTA

Skribent

Anders Eklöf

26 augusti 2020 | 18:00

10 heta spel att se fram emot under hösten

Rymdstrider, superhjältar, vikingar och skateboards är bland annat vad som väntar i spelväg till hösten.
Även om det inte känns som att sommaren är slut riktigt än märks det att dagarna blir kortare, att kylan börjar smyga fram och att plaggen som inte täcker hela benen faktiskt inte alltid räcker för att hålla den borta. Det om något är väl en bra ursäkt att vira in sig själv i en pläd, trycka ner sig i soffan med valfri handkontroll och helt enkelt bara njuta av ett spel? 
 
Därför vill vi på MovieZine tipsa om några kommande spel att spendera hösten med. Några storspel som "Halo Infinite" eller det lovande "Deathloop" är dessvärre försenade till nästa år, men det betyder inte att det inte finns en hel del med spännande titlar att längta efter. 
 
Eftersom vi inte vet när Playstation 5 eller Xbox Series X och tillhörande lanseringsspel släpps under hösten, innehåller listan enbart spel vi vet när de kommer. 
 
 

1. "Tell Me Why"

 
 
"Tell Me Why" är utvecklat av skaparna bakom "Life is Strange" och "Vampyr" och är ett berättelsedrivet thrilleräventyr där du spelar som tvillingarna Tyler och Alyson. Spelet utspelar sig i Alaska där de måste lösa en rad mysterier som kretsar kring deras uppväxt och fokuserar på vuxna teman och svåra val. Då de båda karaktärerna minns deras barndom olika, kommer du som spelare få göra val baserat vilken version av händelserna du tror på. En spännande detalj är att Tyler är transperson, vilket förhoppningsvis skildras på ett respektfullt sätt. 
 
Den första episoden av tre släpps redan i augusti, resten under hösten. 
 
Plattform: Xbox One och PC
Släpps: 27 augusti (första episoden)
 

2. "Crusader Kings III"

 
 
För den som gillar historia och strategispel är nog "Crusader Kings III" något för dig, då det låter dig styra händelserna från vikingatiden till Konstantinopels fall under 1400-talet. Här kan du använd äktenskap, diplomati och krig för att öka din makt och prestige i en detaljerad karta som sträcker sig över stora delar av världen, som är fyra gånger så stor som i föregångaren. Alla karaktärer kommer dessutom vara helt renderade i 3D, till skillnad från tidigare. Låter helt klart som något för den som gillar det klassiska brädspelet "Risk". 
 
Spelet är utvecklat av svenska Paradox Interactive, som ligger bakom andra titlar som "Stellaris" och "Europa Universalis"-serien. 
 
Plattform: PC
Släpps: 1 september
 

3. "Marvel's Avengers"

 
 
Thanos är visserligen besegrad på vita duken efter mängder av populära och inkomsbringande filmer, men det hindrar inte Marvel från att göra ett spel som kretsar kring "världens mäktigaste hjältar". Spelet utspelar sig efter att organisationen A.I.M har tagit över San Franscisco och förbjudit superhjältar. Ms. Marvel har fått nys om att gruppen är ledd av den onda MODOK och söker därför upp spillrorna av Avengers för att skipa rättvisa. "Marvel's Avengers" är främst ett samarbetsspel för flera spelare över nätet, men går även att spela själv. I spelet får du kontrollera hjältar som Captain America, Black Widow, Hulk, Iron Man och Thor (Spider-Man är dock exklusiv till Playstation 4).
 
Efter att spelare har fått prova på spelet har det visserligen fått ganska ljummen kritik, men förhoppningsvis tar de till sig av kritiken innan det hinner släppas. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC
Släpps: 2 september
 

4. "Tony Hawk's Pro Skater 1 + 2"

 
 
Ända sedan vi fick veta att en nyutgåva av de två första spelen om Tony Hawk skulle komma har jag längtat tillbaka till 90-talet, trots att jag knappt spelade spelen själv eller var en skejtare när det begav sig. Personligen ägde jag aldrig något av de älskade pelen, men jag hade ett demo som innehöll en bana som snurrade varmt på mitt Playstation. Nu får även jag chansen att göra tricks och samla poäng, i "Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2" som innehåller nästan all musik och samtliga banor från originalet, samt ett nytt flerspelarläge. 
 
Det låter helt klart som ett härligt spel att fördriva lite tid med, mellan de större titlarna. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC
Släpps: 4 september
 

5. "Mafia: Definitive Edition"

 
 
Nyligen utannonserades det att de tre "Mafia"-spelen släpps på nytt, men den allra största nyheten är helt klart att det första spelet är en genomarbetat remake med helt ny grafik, omskrivet manus och nya spelsekvenser. Det ska helt klart bli spännande att få resa tillbaka till ett noirdoftande 30-tal och återbesöka den fiktiva amerikanska staden Lost Heaven, som taxichauffören Tommy Angelo. Personligen spelade jag aldrig det första spelet, så det här låter som ett ypperligt tillfälle att få uppleva den här klassikern. 
 
Plattform: Playstation 5, Xbox One och PC
Släpps: 25 september
 

6. "Crash Bandicoot 4: It's About Time"

 
 
Det är inte bara 90-talsikonen Tony Hawk som återvänder nu i höst, utan även den gamla Playstation-maskoten Crash Bandicoot i ett helt nytt äventyr som är en direkt uppföljare på det tredje spelet från 1998. Skurkarna Neo Cortex, Uka Uka och N. Tropy har öppnat en spricka i tid och rum, så det är upp till Crash och hans syster Coco att stoppa dem från att ta över alla multiuniversum. Det vankas klassiskt plattformshoppande, med en hel del nya inslag som ett gäng magiska masker som ger dig speciella krafter. 
 
Spelet ser helt klart underhållande ut med sin färgglada estetik och en blandning av nostalgi, nytänkande och tajt plattformande. 
 
Plattform: Playstation 4 och Xbox One
Släpps: 2 oktober
 

7. "Star Wars: Squadrons"

 
 
"Star Wars: Squadrons" utspelar sig efter att den andra dödsstjärnan har förstörts i klassikern "Jedins återkomst" och kretsar kring två rivaliserande grupper av piloter från rebellerna och imperiet. Spelet kommer innehålla både multiplayer där lag bestående av fem spelare krigar mot varandra, samt en kampanj. För mig som har starka minnen av "Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader" till Gamecube och föredrar rymden framför slagfälten i "Star Wars: Battlefront"-spelen låter det här helt klart lockande. Har inte alla som sett "Star Wars" någon gång drömt om att få kontrollera en TIE Fighter eller X-Wing?
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC
Släpps: 2 oktober
 

8. "Watch Dogs: Legion"

 
 
"Watch Dogs"-spelen har ganska snabbt blivit en populär serie och "Watch Dogs: Legion" ser helt klart ut att kunna bli det mest ambitiösa hittills. Den här gången utspelar det sig i en fiktiv tolkning av ett ständigt övervakat London, där hackande av datorer och explosiva biljakter är vardagsmat. Här kan du rekrytera agenter och spela som vilken karaktär du vill, som kan vara allt ifrån unga män till äldre damer med handväska. Men passa dig, för dör en karaktär är den borta för alltid. Personligen har jag aldrig spelat serien, men det unika systemet där du kan spela som nästan vem du vill, låter helt klart kul. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC och Stadia
Släpps: 29 oktober
 

9. "Assassin's Creed Valhalla"

 
 
"Assassin's Creed"-serien har utspelat sig i allt ifrån Paris under den franska revolutionen till det antika Grekland under hela elva spel. Den här gången är det dags för vikingatiden, vilket säkert kan locka nordiska spelare eller fans av den populära tv-serien "Vikings". I "Assassin's Creed Valhalla" tar du dig an rollen som vikingen Eivor (man eller kvinna), som efter ett krigshärjat liv i Norge reser till medeltidens England tillsammans med sin klan för att hitta nya marker att erövra. Självklart blir det mycket smygande, men även stora slag mot stora fästningar och räder.
 
Det är första gången på länge som jag ser fram emot ett spel i serien, även om jag är en aning rädd för den enorma mängd tid som det troligtvis kommer sluka. 
 
Plattform: Playstation 4, Xbox One och PC 
Släpps: 17 november
 

10. "Cyberpunk 2077"

 
 
Sist men inte minst har vi det hett efterlängtade "Cyberpunk 2077" (utvecklat av samma gäng som gjorde det hyllade "The Witcher III: Wild Hunt"), som förhoppningsvis inte försenas fler gånger. Spelet utspelar sig i den enorma framtidsstaden Night City där kriminella cyborger, högt uppsatta agenter och "Mad Max"-doftande slödder kämpar för överlevnad. Tonen känns som en blandning av andra cyberpunkiga verk som filmen "Blade Runner" eller mangaserien "Battle Angel Alita", vilket inte är dåliga inspirationskällor. 
 
Spelet ser helt klart lovande ut med sin läckra framtidsdesign, levande värld och spännande berättelse. Risken finns dock att det kan bli överväldigande med alla valmöjligheter och saker att göra. En kul detalj är att Keanu Reeves medverkar som karaktären Johnny Silverhand, som är sångaren i det fiktiva bandet Samurai, som egentligen är det svenska bandet Refused
 
Plattform:  Playstation 4, Xbox One och PC
Släpps: 19 november
 
Vilka spel kommer du att spela i höst? Kommentera gärna!
| 26 augusti 2020 18:00 |