Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 augusti 2011 | 23:01

Tio-i-topp: Vedervärdiga chefer

Vilka är filmhistoriens mest vedervärdiga chefer? Vi listar de 10 värsta/bästa cheferna som har gjort störst intryck på oss.

I "Horrible Bosses" plågas våra hjältar av hänsynslösa, elaka och vedervärdiga chefer. Men de har fortfarande mycket att leva upp till jämfört med filmhistoriens mest minnesvärda helvetesbossar. Här är listan över de värsta - och bästa.

10. Swimming with Sharks (1994)

Buddy Ackerman (Kevin Spacey)

Ja, Spacey återanvänder nästan samma karaktär i "Horrible Bosses". Här är han en otrevlig, odräglig helveteschef på en Hollywood-studio som får stackars hunsade assistenten Guy (Frank Whaley) att gå så långt som hämnd i form av kidnappning. Som alltid en fantastisk prestation från Spacey i en av sina första huvudroller.

9. Vampire's Kiss (1988)

Peter Loew (Nicolas Cage)

Fans av Cages överspel bör kolla in denna lilla kultfilm där han spelar en yuppie och bokagent som blir vampyr efter en natt med fel kvinna och börjar sakta men säkert flippa ur, och tar gärna ut sina aggressioner på stackars sekreteraren Alva (Maria Conchita Alonso) så långt som på ett våldtäktsförsök.

8. En julsaga

Ebenezer Scrooge (Albert Finney/Walter Matthau/George C. Scott/Bill Murray/Michael Caine, etc.)

En av de mest hatade karaktärerna i en av de mest älskade julsagorna, Scrooge har porträtterats ett 70-tal gånger och senast av Jim Carrey i en animerad version. Surgubben var inte bara en folkföraktande julhatare utan även en snål och elak chef som vägrade personalen ledigt på julen. Klippet är från "Andarnas natt" (1951) med Alastair Sim.

http://www.youtube.com/watch?v=1l1_82x2BO4&feature=related

7. Network (1976)

Diana Christensen (Faye Dunaway)

Chefen för programavdelningen på en TV-station kliver gärna över lik för att höja tittarsiffrorna och ser inga problem med att utnyttja nyhetsankaret Howard Beale (Peter Finch) när hans nervösa sammanbrott lockar tittare eller dumpa älskaren för sin karriärs skull.

http://www.youtube.com/watch?v=XSroQn76sOw

6. 9 till 5 (1980)

Franklin M. Hart Jr. (Dabney Coleman)

En tidig film i "hämnas-på-bossen"-genren där den sexistiske, egoistiske, hycklande och trångsynte lögnaren Hart, som både snor idéer från personalen och försöker sätta på den gifta sekreteraren, får vad han förtjänar när Dolly Parton, Lily Tomlin och Jane Fonda sätter en hämndplan i verket.

http://www.youtube.com/watch?v=4orwCTgsyZw&feature=related

5. Working Girl (1988)

Katharine Parker (Sigourney Weaver)

Få kan spela bitch som "Alien"-slaktaren Weaver. I den här feministiska 80-talskomedin snor hon sekreteraren Tess (Melanie Griffith) idé rakt av och även om hon får sina fiskar varma i finalen så ger hon sig knappast utan en ordentlig strid.

4. Office Space (1999)

Bill Lumbergh (Gary Cole)

I en av 90-talets bästa komedier så stal Cole showen (nästan) helt som den gränslöst slemmiga vicepresidenten för mjukvaruföretaget Initech, som gärna snor personalens häftapparater och tvingar dem till övertid. Minnesvärt ögonblick har Lumbergh svettig och iförd sina ikoniska glasögon påsättandes hjälten Peter (Ron Livingston) i en fantasisekvens.

3. Djävulens advokat (1997)

John Milton (Al Pacino)

Lämpligt nog döpt efter poeten bakom diktverket "Det förlorade paradiset" som refereras i filmen. Pacino släppar alla tyglar som Djävulen själv och kör över stackars Keanu Reeves advokat som tror han fått drömjobbet på en lite väl framgångsrik firma i New York.

2. Wall Street (1987)

Gordon Gekko (Michael Douglas)

Utnämnd till en av filmhistoriens bästa skurkar och inspirerad av flera verkliga män, Douglas fick en Oscar för prestationen som börshajen Gekko som med måttot "Greed is good" blev en symbol inom populärkulturen för ohämmad girighet. Han upprepade rollen i den mindre ansedda uppföljaren "Wall Street: Money Never Sleeps".

1. Djävulen bär Prada (2006)

Miranda Priestly (Meryl Streep)

Inspirerad av modedrottningen Anna Wintour och tagen ur Lauren Weisbergers roman, Streep förvandlade Priestly, redaktör för modemagasinet American Runway, till en underbart iskall häxa som inte bävar för att utnyttja och köra över personal, eller manipulera dem till att göra detsamma.

| 13 augusti 2011 23:01 |