KRÖNIKA

Skribent

Fabian Nordlander

26 februari 2015 | 19:00

Tim Burtons Batman var aldrig så jävla bra

Den Batman som fick upp dina ögon för karaktären är inte Batman. Det är Tim Burton med en stel nacke. Fabian Nordlander tittar tillbaka.
Jag vet, jag är också ledsen. Det är lite som att svära i kyrkan eller säga att du faktiskt tyckte om Vanilla Coke. Men tyvärr, detta är också sant. Den Batman som fick upp dina ögon för karaktären och superhjältefilmer är inte Batman, det är Tim Burton med en stel nacke.

Låt oss gå igenom de väsentliga detaljerna i denna anklagelse. Tror ni mig inte, se filmerna igen. Jag må ha mer rätt än ni först tror. 

Storyn
Vi ska först börja med grundpelaren i alla slags filmer, manus och story. Detta må inte vara Burtons direkta fel, men det är ändå under hans vakt. Så låt oss titta på vad de första två filmerna handlar om. 

"Batman" (1989) är filmen där vi för första gången möter Batman. Han verkar ha hållit på ett litet tag men inte allt för länge eftersom han måste påminna skurkar om hans namn. Lite senare stoppar han några skurkar på kemikaliefabrik och råkar tappa Jack Nicholson i ett bad av syra, där föds Jokern. Vad är då Jokerns plan i filmen? Det börjar bra, i sann Joker-anda vill han skapa kaos genom att förgifta hushållsvaror så ingen kan leva ett normalt liv eller i värsta fall dö. Men vad är det egentligen Jokern vill, vad är hans mål? Tittar man med vuxna ögon så verkar det som att Jokern vill ligga. Vicki Vale spelad av Kim Basinger verkar vara på allas läppar i denna film, särskilt Jokern och Batmans. Det är målet, vem ska få ligga? Jokern är besatt i Vicki, han stalkar och rövar bort henne. Där har ni planen. 

"Batman Returns" (1992) då? Mycket handlar här också om att Penguin vill ligga, men det går ännu lägre. Se om ni förstår den här. Miljonären och affärsmannen Max Shreck vill bygga ett kärnkraftverk som inte skapar energi utan vill suga energi ur Gotham och sedan sälja tillbaka den. Så klart så får han inte det, typiskt. Strax efter dyker Penguin upp som ett offer från kloaken, han blir älskad av Gotham efter han försöker hitta sina hemska föräldrar. 

Shreck får en idé! Varför inte se till att Penguin blir borgmästare? Då kan han ju med hjälp av sin nya vän få godkänt på bygget av kraftverket. För att ett sånt bygge kräver inte större befogenhet? Så det blir planen, Penguin ska få bli borgmästare. Så klart går det inte som planerat, Penguin blir stoppad och senare arg. Så han bestämmer sig för att dränka hela stadens förstfödda i kloaken och senare spränga bort staden med hjälp av pingviner med raketer på deras ryggar. Batman är för barn va?  Jag tror jag stoppar här, ni fattar.

Skurkarna
Om det är något vi lär oss från dessa filmer så är det att Tim Burton är betydligt mer intresserad av skurkarna än Batman. Burton gillar monster, inte så mycket människor. Men trots allt det så får inte skurkarna den kärlek de förtjänar. För det första är de ändrade så mycket från förlagan till det sämre, de struntade i karaktärernas grundpelare. Visst, Jokern är kanske den mer trogna. Bortsett från löjliga inlägg som att det var han som sköt Bruce Waynes föräldrar och vill ligga. Annars gör Nicholson en bra prestation som man fortfarande minns och håller kär. 

Men det är restan av högen som svider. Penguin är inte i filmerna en affärsman med kriminella kopplingar som råkar ha drag som får honom att likna en pingvin. Han är istället en klump valspäck som ständigt är kåt, odräglig och älskar barnamord. Catwoman är inte en mänsklig juveltjuv som är gråzonen mellan gott och ont. Hon är en zombie som vaknade från döden tack vare katter som nafsade på hennes döda fingrar. Hennes mål är att döda hennes chef och inte så mycket mer, varför hon ens har BDSM-dräkten kan inte ens hon själv förklara. 

Batman
Som sagt verkar Burton inte vara så intresserad av Batman från första början, men manusen verkar dela det ointresset. Batman ska vara hjälten vi inte förtjänar men behöver, inte hjälten som gillar att spränga människor. Låt oss utforska det först, Batman älskar att döda människor i Burtons filmer. De flesta vet nog att Batmans enda regel är att han aldrig får döda, han ska aldrig gå så lågt som mannen som sköt hans föräldrar. Detta definierar Batman. Men här ryker folk hejvilt. I första filmen spränger han en hel fabrik med människor i, skurkar dock men fortfarande människor. Sen laddar han upp med raketer och kulor för att skjuta Jokern från sitt flygplan.

I uppföljaren finns det en scen som sammanfattar allt. Batman hittar en tickande bomb, sen hittar han en simpel skurk, slår honom för att senare fästa bomben på honom och släppa han i kloaken för att senare sprängas i luften. Hej alla barn, kom och titta när Batman spränger clowner!

Ett annat viktigt karaktärsdrag som Batman bär är att han är världens bästa detektiv, det finns inget han inte kan lösa. Men i dessa filmer fattar han väldigt lite och blir ständigt överlistad av enkla planer. Han tillbringar större delen av sin tid framför teven faktiskt, det är hans största källa av information. Batman älskar teve. Och om det nu skulle krävas lite grävande så skickar han butlern Alfred för att fiska fram det. 

Den värsta biten är att Batman föredrar att fly i dessa filmen, han stannar sällan för att slåss. 9 av 10 fall vi ser en scen med Batmobilen, så är chansen stor att Batman flyr med den. Den används inte för att jaga, hitta eller hjälpa. Den är endast till för att Batman ska kunna göra något fegt (som att spränga människor) och sedan fly i full fart. Heroiskt någon?

Jag vet att detta upprör många, att dra ner byxorna och pissa på någons barndom. Men tyvärr, vissa saker är nödvändiga. Men kom nu ihåg att detta är inte till för att förstöra era vackra minnen, snarare ifrågasätta dem. Jag älskar mina minnen från dessa filmer, det definierade min bardom. Och det som är så bra med Batman är att ingen definition är rätt, alla är tillåtna. Vare sig det är "Batman" från 1966 med BAM POW, eller den tecknade serien, Burton, Nolan. Alla är giltiga. Batman är för alla. Men det betyder inte att han är odödlig, han är mänsklig och har därför brister.
| 26 februari 2015 19:00 |