Serie

Skribent

Fabian Nordlander

16 november 2014 | 18:00

6 anledningar till att Batman '66 räddade Batman

Den ikoniska TV-serien om Batman från 1966 släpps för första gången på Blu-Ray. Men varför har den fått ett oförtjänt dåligt rykte?
Nu i november släpps för första gången den ikoniska TV-serien om Batman från 1966 med Adam West och Burt Ward. I decennier har rättigheterna flugit omkring och en fullständig version har aldrig fått släppas, endast rostiga versioner på TV och bootlegs på mässor och nedladdningsajter. Men nu är den här, restaurerad på vacker Blu-ray.

Men varför har denna serie ett sådant enormt dåligt rykte? Den anses vara Batmans skämskudde och det som nästa förstörde karaktären för all framtid. Den tog inte materialet seriöst och gjorde Batman till åtlöje, ett skämt. Detta är mångas åsikt, normen att tycka. Även de som aldrig sett serien ryser när de hör talas om Adam West som Batman, det är som att svära i kyrkan. Men varför?

Batman är inte död, han har aldrig vart starkare som idag. "The Dark Knight"-trilogin existerar och världen har inte gått under. Så hur förstörde Batman '66 vår Batman? Det gjorde den inte, är svaret. Den räddade Batman och nu ska vi förklara varför. 60-talet kunde definieras med de tre B: Beatles, Bond & Batman.

Batman var dödsdömd
Allt måste ses i sin kontext. Det var mörka tider för Batman, tidningarna sålde hemskt dåligt. Han var inte den populära hjälten vi ser idag, han var på väg ut. DC Comics var nära på att lägga ner tidningen och ingen brydde sig. Batman hade svårt att hitta sitt fotfäste efter att han inte kunde vara så mörk längre, han jagade nu mest utomjordingar och slogs mot djur och jätterobotar. Efter att den serietidningskritiska boken "Seduction Of The Innocent" av Fredric Wertham släpptes och lästes av föräldrar i USA, samt inspirerade den amerikanska kongressen så la de locket på serieindustrin. Boken sa bland annat att Batman var en homosexuell skurk som bidrog till barns astma. Detta var slutet. 

Men sen kom TV-producenten William Dozier och såg just hur absurda tidningarna var och tycket att det skulle passa för färg-TV. Han lånade rättigheterna och de var igång.

Serierna var inte så bra till att börja med
De som säger att TV-serien förstörde tidningarna och karaktären bör först läsa serierna, för det såg för jävligt ut. TV-serien var Shakespeare i jämförelse. Som sagt hade serierna lämnat sin mörka kärna och gått till en mer sci fi-ton, Superman var populär i det fältet så varför inte Batman. Batman åkte till planeter med sin Bat-rocket, han blev bortrövad av jultomten, han hade en polisbricka och gick på gatorna mitt på ljusa dagen och high five:ade människor med ett stort leende. Så nej, Batman blev inte blåst på TV-serien. TV-serien må varit löjlig men stiligt skriven var den, fylld med humor och charm. Skriven med kärlek om man jämför med vad serietidningarna höll på med. 

Dräkten
Säga vad man vill om Adam Wests fysik, men dräkten var riktigt grym. Serien gjorde den klassiska Batman-dräkten ikonisk och är fortfarande en favorit bland Batman-fans. Den var trogen till förlagan men körde ändå på sin egna spinn, en klassiker. Varför du idag vet Batmans siluett, hans gula logga och blå/gråa nyans är på grund av TV-serien. Den har sällan panorerats ifrån i serierna. Tittar du på "Batman: The Animated Series" så är skillnaden inte så stor alls. Tittar du på Ben Afflecks dräkt i kommande "Batman v Superman" så ser du fortfarande de korta öronen och gråa dräkten. Om det inte är ikoniskt så vet jag inte vad.

Skurkarna 


Large 6812288a1168f00a5381670ad98b106e skurkar

Om jag nämner namn som The Riddler och Mr. Freeze så vet du exakt vad jag pratar om, tacka TV-serien för det. Det kanske inte är just de versionerna från TV-serien som dyker upp i ditt huvud, men hade inte TV-serien existerat hade inte du fått någon bild i ditt huvud. Dessa skurkar var något som Batman '66 återupplivade, för de var inte så populära innan. 

Riddler hade dykt upp i serierna men hade runt 60-talet försvunnit en del, han var inte den karaktären vi ser idag. Men efter Frank Gorshins porträttering så blev Riddler en av de största skurkarna i Batmans "Rouges Gallery", även dräkten har inte förändrats så mycket. Om du kollar Jim Carreys prestation i "Batman Forever" så ser du hur mycket som är plockat, vilket kanske inte var för det bästa. Mr. Freeze var verkligen inte en känd karaktär någonsin, han hade dykt upp någon gång i serierna och blev aldrig stor. Men efter TV-serien har karaktären fått eget liv och är en av de mer tragiska skurkarna som gavs en fantastisk bakgrund av Paul Dini i "Batman: The Animated Series". Arnold Schwarzenegger må ha gjort karaktären iskall igen och förfrusen, men arvet är varmare än någonsin. 

TV-serien gav oss den Batman vi älskar idag…
Varför tror du Batman är så mörk som han är och vart de senaste åren? För att alla ville springa så fort det bara kunde från TV-serien som gjorde Batman glad och rolig. 

Precis efter att TV-serien lades ner ville DC Comics reboota karaktären, distansera och ta honom till sina gamla och mörka rötter. Så de anställde författaren Dennis O'Neil och tecknaren Neal Adams, de tog Batman tillbaka till mörkret och gjorde honom till den våldsamma hämnaren vi ser i alla medier idag. 

Vad var det första filmproducenten Michael E. Uslan sa när han skulle ta tag i Batman 1989? "Snälla, det får inte bli den löjliga Adam West Batman!" Vad var det Christopher Nolan gjorde efter Schumachers Batman-filmer? Ta bort Batman från den löjliga genen från 60-talet och 90-talet.

På grund av TV-seriens stora framgång har alla som gjort karaktären efteråt vart tvungna att kämpa hårdare och bättre för att ständigt höja standarden och få karaktären att fungera i den dagliga kontexten. Utan Batman '66, ingen "The Dark Knight".

…och bevisade att Batman var odödlig


Large 6812288a1168f00a5381670ad98b106e batman

Vad TV-serien bevisade var att man kunde ta material som folk börjat avsända som toalettpapper och skapa historia. Den bevisade att du kunde göra den allvarliga Batman rolig men ändå vara trogen till förlagan. Den bevisade att du kunde skratta åt karaktären men sedan några år senare bli rädd för honom. Du kunde göra vad du ville med Batman så länge du var trogen till Bob Kane och Bill Fingers skapelse i grunden, karaktären är så stark. 

Du kan få Spider-Man att dansa balett, Hulken att slåss mot muterade pudlar och folk springer i fasa. Men du kan ge Batman bröstvårtor och en hajborttagningsprej, och folk stannar kvar för att se nästa grej. Det är 1966 års Batmans största framgång, de visade att Batman var för evigt och han kommer inte försvinna oavsett vad du gör. 

Han är Batman.

Gå och köp blu-ray boxen och bli övertygad, old chum!
| 16 november 2014 18:00 |