Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 oktober 2022 | 09:00

Tim Burton vill inte längre jobba med Disney: ”Som en hemsk jättecirkus”

"Dumbo"-regissören ger också en uppdatering kring "Beetlejuice 2".
Tim Burton befinner sig i franska Lyon där han under helgen belönats med pris på filmfestivalen Lumière Festival. Under lördagen, dagen efter att han tog emot sitt Prix Lumière, deltog Burton i en presskonferens där han pratade om hur filmbranschen förändrats under hans långa karriär.
 
Bland annat nämnde Burton sitt komplicerade förhållande med Walt Disney Studios, som välkomnade honom som animatör under 80-talet men skrämde bort honom när han regisserade otecknade "Dumbo" (2019).
 
- Min historia är att jag började hos Disney. Jag blev anlitad och sparkad flera gånger under min karriär. När jag gjorde "Dumbo" insåg jag att min tid med Disney var över. Jag kände mig som Dumbo som jobbade på en hemsk, stor cirkus och jag behövde fly. På ett sätt är filmen självbiografisk.
 
 
Filmskaparen menar att studion inte längre vill satsa på kreativa och nyskapande idéer. Allt Disney fokuserar på är franchise-filmer från Marvel, Star Wars och Pixar:
 
- Det har blivit väldigt homogeniskt. Det finns mindre utrymme för andra saker, säger Burton enligt Deadline.
 
Tim Burton började sin filmkarriär med mörka och udda karaktärer som Beetlejuice och Edward Scissorhands. Han var även tidigt ute med att lägga grunden för dagens superhjälteyra med två Batman-filmer i början av 90-talet. På senare år har det blivit flera familjefilmer hos Disney, bland annat "Alice i underlandet" (2010) och "Frankenweenie" (2012).
 
På frågan om han skulle vilja ta registolen på en Marvelfilm svarar han tveksamt:
 
- Jag kan bara hantera ett universum åt gången, inte ett helt multi-universum.
 
 
Burton är snart aktuell med tv-serien "Wednesday" på Netflix. En mörk och gotisk serie om Familjen Addams känns kusligt rätt för regissören. Många fans är dock nyfikna på om det verkligen blir en uppföljare till skräckkomedin "Beetlejuice" (1988) - och om han är inblandad?
 
- Ingenting är omöjligt. Det är först när jag står på inspelningsplatsen som jag vet att jag gör en film. Jag jobbar på lite idéer just nu, men det är väldigt tidigt att säga något. Vi får se hur de går. Funkar det som ett icke-svar?
 
Vilken är din favoritfilm från Tim Burton? Kommentera gärna.
| 23 oktober 2022 09:00 |