Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

12 oktober 2013 | 22:01

"The Walking Dead": TV-serien vs albumen

På söndag fortsätter zombieslakten i fjärde säsongen av AMC:s "The Walking Dead". Baserad på ett seriealbum av skaparen Robert Kirkman – hur mycket skiljer dem åt egentligen?

Svaret är: Mycket.

Spoilervarning! Nu kommer en rad spoilriga påståenden. Läs bara vidare om du är ikapp och alltså sett klart säsong tre av "The Walking Dead". Det avslöjas också saker ur seriealbumen som du kanske inte vill få veta i förväg.

Men här listas de fem största skillnaderna (utan egentlig inbördes ordning, men ändå kanske lite, nota bene också att varje skillnad är förenklad, förkortad och inte försöker ta upp saker som fortfarande kan ske i TV-serien...):

#1. Daryl Dixon finns inte med i serietidningen

Ni läste rätt. En av de mest populära karaktärerna i TV-serien är ett rent TV-hittepå. Skådespelaren Norman Reedus har frågat Kirkman om hans rollfigur inte ska få dyka upp i en tidning snart men det lär inte ske. Kirkman gillar att ha vissa saker åtskilda. Inte heller brorsan Merle är med i tidningarna.

#2. Shane dör mycket tidigare i albumen...
I serietidningarna skjuter Carl Shane redan innan de knappt nått utanför Atlanta. Detta efter att Shane – förblindad av svartsjuka över att Rick återvänt, ja, för Shane ligger med Lori i bägge medierna - försökt döda Rick i skogen och Carl upptäckt det. I TV-serien hänger Shane med genom säsong två och hans moraliska förfall blir större men går långsammare. Själva sättet Shane dör på är också annorlunda. Rick sätter så att säga dödsstöten i zombie-Shane efter att Carl skjutit honom ute på fältet vid Hershels gård. I seriealbumet begravs Shane innan de andra upptäcker att alla döda återuppstår, och när de fattar det återvänder Rick och när zombie-Shane reser sig ur graven skjuter Rick en kula i skallen på honom.

#3… och Dale mycket senare
I TV-serien är Dale en gullgubbis som är som en far för Andrea och de andra. I tidningarna blir han och Andrea ett älskande par. I TV-serien slits han i bitar av en zombie och nådaskjuts av Daryl redan på Hershels farm. I tidningarna hänger han med ganska långt och hinner både bo på fängelset OCH flytta därifrån tillsammans med Andrea. Tyvärr möter han sitt öde när han blir biten av zombie efter att ha bevittnat Carl mörda ett annat barn (som i sin tur mördat sin bror, komplicerat men jaja). Istället för att berätta något för Andrea flyr han till skogs där han möter på KANNIBALER. Men Dale får sista skrattet när han kan visa upp sitt zombiebett...

#4 The Governor våldtar Michonne
Andrea har ingenting med The Governor att göra i albumen, inte heller Maggie. Däremot blir The Governor som besatt av Michonne och utsätter henne för allsköns vidrigheter, däribland upprepade våldtäkter. Hon får dock sin hämnd så småningom. Även Glenn och Rick torteras svårt och Rick får sin ena hand avhuggen. The Governor är med i fjärde säsongen av TV-serien så längre än så går inte att jämföra.

#5 Andrea lever!
I TV-serien var det en av nyckelgrejerna att Andrea så att säga sonar för sitt brott att ha älskat The Governor genom att dö. (Hon blir biten av zombie-Milton och skjuter slutligen sig själv.) I TV-serien var hon överlag rätt jobbig. I albumen har hon *ta i trä* överlevt än så länge och älskade verkligen Dale av hela sitt hjärta. Hon är kick-ass och tuff.

Bonusskillnad: Ögonbindeln sitter över vänster öga på den tecknade The Governor och över det högra ögat på TV-Governorn.

Pst. De som gillar TV-serien gör sig själva en tjänst om de även läser albumen, det är grymt bra storylines och vääääldigt osentimentalt. Folk man gillar dör till höger och vänster utan pardon. Vilket gör att man hela tiden är på helspänn när man läser. Och det känns äkta.

I svensk TV kommer fjärde säsongen att visas i Kanal 9. Återkommer om datum.

Tävling! Vinn albumen eller en prenumeration på "The Walking Dead" från Apart förlag - tävla här »

Du kan provläsa delar ur till exempel volym 1, 4 och den senaste: "Stormen", på Apart Förlags hemsida om du blivit intresserad.

MovieZines läsare får dessutom rabatt på allt de handlar på Aparts webshop. Använd bara rabattkoden "moviezine.se" så har ni 10% rabatt.

| 12 oktober 2013 22:01 |