Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

12 januari 2015 | 12:40

"The Simpsons" hedrade Charlie Hebdo

I avsnittet som sändes i USA på söndagen tog den animerade serien ställning för yttrandefriheten och gjorde en egen Charlie Hebdo-hyllning.
Det islamistiska terrordådet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo i onsdags, som kostade sammanlagt 17 människor livet, var det stora samtalsämnet på nattens Golden Globe-gala. George Clooney och Jared Leto var två av stjärnorna som sa: "Je suis Charlie", orden som blivit ett uttryck för solidaritet och yttrandefrihet. 

Men även "The Simpsons" visade sitt stöd för Charlie Hebdo. I slutet av avsnittet som sändes i amerikanska Fox på söndagskvällen samtidigt som Golden Globe-galan gick - och som alltså var baserat på filmregissören Judd Apatows 25 år gamla manus - dök minstingen Maggie Simpson upp med en vajande flagga där "Je suis Charlie" stod skrivet. 


Enligt förståsigpåare påminner Maggie och flaggan om det berömda konstverket "Frihet på barrikaderna" av fransmannen Eugène Delacroix, som han målade för att hylla minnet av den franska julirevolutionen 1830.
| 12 januari 2015 12:40 |