Serie

Skribent

Anders Eklöf

27 februari 2023 | 17:30

Veckans "The Last of Us" är ännu en sorglig kärlekshistoria

Alla tittare är dock inte lika lyriska som andra, på grund av att kärlekshistorien inte är heterosexuell.
På förhand har det spekulerats i om det sjunde avsnittet av "The Last of Us" på HBO Max skulle bli en lika stor snackis som det oerhört virala tredje med den fina postapokalyptiska kärlekshistorien som uppenbarligen träffade rätt hos publiken.
 
Riktigt så verkar det inte bli, men det är i alla fall enligt mig ett av säsongens allra bästa - med en fin tillbakablick som ger oss mer förståelse till Ellie och hennes bakgrund.
 
 
 
Avsnittet "Left Behind" är baserat på den kritikerrosade nedladdningsbara episoden till spelet "The Last of Us" med samma namn, där vi i en återblick innan vi får veta hur det går för den skadade Joel, bland annat får reda på hur Ellie blev biten.
 
Här får vi veta att Ellie (Bella Ramsey) gick på en militärskola för ungdomar innan hon träffade Joel, som hon förståeligt vantrivdes på. Ganska snabbt introduceras hennes vän Riley (spelad av Storm Reid, känd från bland annat "Euphoria), som lämnat skolan och gått med i den revolutionära milisgruppen The Fireflies.
 
Riley bjuder iväg Ellie på en kväll i ett övergivet köpcenter innan hon ska lämna staden för alltid - där de åker karusell, spelar "Mortal Kombat" och leker med halloweenmasker. Precis som i spelet visar det sig dock att de hyser starka känslor för varandra, innan helvetet brakar loss och de båda blir bitna, vilket resulterar i att Riley dör.
 
6e10e31918718277e96021463268d67e left behind
 
Det är enligt mig en minst lika fin icke heterosexuell kärlekshistoria som den vi fick ta del av mellan Bill (Nick Offerman) och Frank (Murray Bartlett) i det tredje avsnittet. Alla spelfans tyckte dock inte om hur tydlig homosexuell deras relation var, vilket den icke-binära skådespelaren Bella Ramsey uttalade sig kritisk om i tidningen GQ.
 
- Jag vet att folk kommer att tycka vad de vill, men de måste vänja sig vid det här. Om du inte vill se tv-serien för att den har gayhistorier eller transkaraktärer, är det ditt problem och du går miste om det, säger hon.
 
Även Storm Reid ryter ifrån på sajten Deadline.
 
- Det är 2023. Om du bryr dig om vem jag älskar, behöver du fundera över dina prioriteringar. Det finns så många andra saker att oroa sig för i livet. Varför bryr du dig om att de här unga människorna, eller vem som helst, älskar varandra? Kärlek är vackert och det faktum att folk har saker att säga om det är bara nonsens.
 
Spoilervarning, men den som spelat "The Last of Us Part II" vet att det är väldigt uttalat att Ellie är homosexuell i det spelet - vilket även det fick ta emot enorm kritik av olika anledningar.
 
"The Last of Us" på HBO Max har två avsnitt kvar, som dyker upp på streamingtjänsten på måndagar i Sverige.
 

Läs vår recension av "The Last of Us" - "Den bästa filmatiseringen av ett spel genom tiderna"

 
Vad tyckte du om veckans avsnitt av "The Last of Us"?
| 27 februari 2023 17:30 |