Serie

Skribent

Oskar Möller

7 juli 2023 | 20:15

"The idol"-skådis ryter ifrån mot feministerna: "Ta er själva i häcken"

"The Idol"-skådisen Jane Adams har fått nog av hur nutida journalister rapporterade om förhållandena om hennes hitserie på HBO Max. "De vägrar helt enkelt att lyssna" konstaterar hon om seriens belackare.
Det är nog få med ett HBO Max som inte noterat streamingjättens nya satsiga serie "The Idol" med The Weeknd och Lily Rose Depp i huvudrollerna. Serien har sedan start rört upp känslor och provocerat många så till den grad att vissa kallat den för "tortyrporr". Oavsett vad man tycker om saken innehåller serien som vi tidigare skrivit en massa sex.
 
Att många dragit paralleller till den högst verkliga historien om Britney Spears har knappast gjort saken bättre. Men trots (eller kanske just därför) att serien blivit okänd har den inte bombat helt. Den må ha horribla 19% på Rotten Tomateos (41% från tittarna) och ta smällar till höger och vänster - men död och begravd är den inte! 
 
Onekligen har satsningen inte riktigt gått som beställaren HBO Max planerade - man är ju något av en pionjär inom female empowerment genren med serier som hyllade "Sex and The City" (föråldrad nu men banbrytande på sin tid) och vassa samtidsskildringen "Euphoria". "The Idol" har åkt på storstryk i medierna som skrattat ut serien och kallat den skämmig och kvinnoförnedrande. Kritikerna har tagit fram alla verktygen - sax, bensåg, järnjungfru... Slakten har varit lika skoningslös som underhållande som i denna recension av The Guardian.
 
 
En person som tröttnat rejält på den konstanta kritiken mot serien och dess kreatör Sam Levinson är skådespelerskan Jane Adams som spelar den själlösa skivbolagsbossen Nikki Katz i serien. I en intervju i Vanity Fair ryter skådespelerskan ifrån mot seriens många belackare:
 
– Jag älskar serien. I dessa tider måste man nästan be om ursäkt ifall man gillar eller ogillar något. Jag bryr mig inte längre - det är en av fördelarna med att vara en gråhårig tant, man får ett frikort till att inte bry sig.
 
Den 58-åriga skådespelerskan spinner vidare på ämnet: "Jag känner att det är viktigt för mig att säga då jag har varit med ett tag. Det känns inget kul längre och det brukade vara det".
 
Och med "det" menar hon onekligen medias beskyllningar om en sexuellt exploaterande, osäker arbetsplats som reducerar kvinnokroppar till en handelsvara som blaffas upp som underhållning på duken. "The Idol" har onekligen fått bära hundhuvudet den här sommaren till den grad att stjärnornas försvar av serien blivit konstanta nyheter i sig. Såväl Lily Rose Depp som Da’Vine Joy Randolph och Adams själv har upprepade gånger tagit serien i försvar utan att ämnet lagts till ro.
 
Adams är trött på att behöva upprepa sig i sitt försvar för serien:
 
– Vad jag tycker är häpnadsväckande är att ingen lyssnar- jag har aldrig sett på maken till  "vi vägrar att ändra på narrativet"-ståndpunkt. Hon fortsätter sin intervju med:
 
 – Jag vill säga det särskilt till feministerna: "Ta er i häcken". Alla de här kvinnorna jag jobbar med berättar om sina egna upplevelser och ni lyssnar inte. Ni lyssnar inte alls!

 
Har det gått överstyr med  all uppståndelse kring "The Idol"?
| 7 juli 2023 20:15 |