cannes 2023

Skribent

Jonna Vanhatalo

26 maj 2023 | 18:00

Är Sam Levinsons "The Idol" bara snuskig manlig fantasi och tortyrporr?

Filmfestivalen i Cannes handlar såklart i första hand om film. Men det är faktiskt en tv-serie som har lyckats sno fokus så här på slutet. HBOs ”The Idol” är en actionladdad dramaserie av mannen bakom ”Euphoria”, Sam Levinson och artisten ”The Weeknd”. Tillsammans har de skapar årets mest omtalade produktion, som verkar ha blivit något av en vattendelare bland kritikerna, efter visningen på Rivieran av de två första avsnitten.
Abel ”The Weeknd” Tesfaye spelar även en av huvudrollerna ihop med Lily-Rose Depp, och båda är på plats i Cannes med regissören för att prata om serien, som handlar om kändisskap och stora drömmar, och om att göra allt för att nå hela vägen upp till toppen.
 
Vad gäller erfarenheten att vara med i produktionen säger Lily-Rose Depp:
 
- Serien och de här människorna betyder allt för mig, vi har blivit som en familj. Att få vara här tillsammans och fira det vi gjort är väldigt speciell för mig! 
 
Rykten har florerat om att det är Britney Spears som är inspirationen till huvudkaraktären, vilket nekas av skaparna: 
 
- Vår intention var att göra en mörk, skruvad saga om musikindustrin. Inspirationen kom från filmer som både jag och Sam (Levinson) gillar, men det var främst vår kärlek till musiken som gjorde att vi tog tag i just den här historien. Vår popstjärna försöker hitta sig själv, och hon gör det på det sätt hon kan, och vi har genom våra erfarenheter gett henne resurserna. Vi ville skapa något utmanande, spännande men också roligt. Vi ville få några att skratta, men samtidigt var vi redo att göra andra förbannade. 
 
 
Kritiska röster: "Manlig fantasi"
 
Serien är utan tvekan utmanande, naken och vågad. Men visas det för mycket? Flera röster hos kritiker har höjts om att de många bilderna på nakna och utsatta unga kvinnokroppar mest är en typiskt manlig fantasi förverkligad. 
 
En journalist på Rolling Stone skriver om hur ”HBO:s nästa "Euphoria" landade i att bara bli vrickad tortyrporr. Medan en annan på Collider tycker att försöket att chocka publiken ”saknar både djup och subtilitet”. 
 
Variety var särskilt hård i sitt dömande och skrev, att serien inte är annat än just en ”smutsig manlig fantasi”. Och att Levinson til och med borde skämmas över hur han väljer att skildra Depps karaktär. 
 
Ändå fick samma publikation kapitulera efter att åtminstone premiärpubliken verkat uppskatta vad de såg, och faktiskt stod upp och applåderade i fem minuter efter galavisningen av de inledande avsnitten. 
 
Richard Lawson från Vanity Fair väljer en mer diplomatiskt approach och efterfrågar återhållsamhet i kritiken, tills vi sett allt: 
 
”Tills vi sett mer är det svårt att göra värderingar om moral och etik, eller, mer innehållsmässigt, argumenten om den manliga blicken och kvinnliga kroppsrättigheter som kommer i vattnet som en smygtorped. Hur det än visar sig är Depps gestaltning tar obehagligt upp de tunna gränserna mellan porr, konst, makt och exploatering, vilket i åratal har mött unga kvinnor inom musikindustrin.”
 
 
"Ett sätt att betona hennes sårbarhet"
 
Lily Rose Depp hade under presskonferensen egna tankar om din karaktärs omtridda nakenhet i serien och sa:
 
- Min karaktärs kropp är förvisso bar, både ofta och mycket, men det speglar hennes nakenhet i övrigt. Hon är öppen och känslig, och att ta av henne kläderna är egentligen ett ytterligare sätt att betona hennes sårbarhet.  
 
Levinson menar att vårt samhälle överlag är väldigt sexualiserat, speciellt vad gäller musikbranschen och framförallt i USA. Han fortsätter:
 
- När jag jobbade med Lily-Rose, hade vi många diskussioner om vem karaktären är som person och vad hon känner. Därifrån växte hennes sexualitet fram. Det är lätt att underskatta hennes person, och kalla det någon annans fantasier… men också att därigenom ge sig rätten att ha åsikter om hennes klädsel, dans och låttexter. Och jag tror det är så för de flesta kvinnliga popstjärnor idag.
 
Vad tror ni? Kommer det bli för mycket nakenhet i vår nästa ”Euphoria”? Serien har premiär på HBO Max den 5 juni.
 
Text: Jonna Vanhatalo, Erik Dalström
| 26 maj 2023 18:00 |