Serie

Skribent

Patrik Jonsson

21 april 2016 | 18:00

Tack för att ni räddade dessa tv-serier

Genom åren har vissa tv-serier onekligen legat en hårsmån från döden, ibland flera gånger än en. 2016 har inte varit något undantag.
Vi börjar nu med stormsteg på att närma oss slutspurten av vårsäsongen, därefter tar sommarsäsongen raskt över. Årets tv-sommarschema hade dock kunnat se helt annorlunda ut om det inte vore för ihärdiga fans och envisa tv-serieproducenter. 

Ibland lönar det sig nämligen att slåss för det man tror på, och inte ge sig utan en fight. Här nedan följer några tv-serier som lika gärna kunnat varit döda och begravna för längesen, men som på ett slags mirakulöst sätt ändå tilldelats ytterligare säsonger. De flesta av dem återser vi just till sommaren.

"Wayward Pines" (Fox)
Jag ska väl börja med att erkänna att just denna serie inte tilltalade mig något så där vidare värst mycket. Har den potential? Absolut, men dess första säsong gjorde mig dessvärre besviken. "Wayward Pines" skaffade sig dock en stor skara fans och för att vara en "sommarserie" hade den väl ändå hyggliga tittarsiffror. 

Serien har dock haft det tufft och det redan innan förra sommaren då första säsongen hade premiär. En egentlig premiär var tänkt redan 2013, sedan 2014, men det hela landade alltså slutligen på 2015. Att en serie ideligen skjuts upp är aldrig ett bra tecken. Det var nog inte många, mig inkluderad, som räknade med en andra säsong. "Wayward Pines" kallades ju dessutom för en "eventserie", vilket betyder en slags miniserie. En andra säsong blev det dock, med premiär den 25:e maj på amerikanska FOX.

"Turn" (AMC)
"Turn" får vi faktiskt återse redan nu i april (om några dagar) då den tredje och förmodligen sista säsongen har premiär. Att det eventuellt blir den sista säsongen känns väl lite trist att behöva sitta och skriva. Faktum är dock att det kunde tagit stopp redan vid två säsonger. Den hade i sådant fall dessutom lämnats "ofärdig" med ett helt öppet slut. 

"Turn" har fightats med svaga tittarsiffror ända sedan dess start, serien har helt enkelt inte riktigt hittat sin publik. Detta är mycket synd för "Turn" är faktiskt en riktigt bra, välspelad och välskriven serie. Även om tittarsiffrorna varit dåliga har serien ändå bundit till sig en skara envisa fans som ihärdigt bönat och bett efter en tredje säsong. AMC, som ligger bakom serien, gav slutligen med sig. Vi får tacka och ta emot, detta var allt annat än väntat. Den tredje säsongen drar igång den 25:e april.

"Halt & Catch Fire" (AMC)
Ännu en liten pärla från kabelkanalen AMC. Tyvärr lider "Halt & Catch Fire" av samma problem som nyss nämnda "Turn"; ytterst svaga tittarsiffror. Kan detta bero på att AMC valt att lägga dessa serier just under sommaren då färre människor ser på tv? Självklart har denna tanke slagit mig och förmodligen har den även slagit AMC. 

Kanalen har dock ändå inte valt att flytta på serierna, detta är och förblir typiska sommarserier. Kanske är det också just därför man har översyn med tittarsiffrorna? Förmodligen. Hade dessa två varit höstserier hade de nog definitivt inte blivit förnyade, där gäller det att prestera starkare då konkurrensen under höstsäsongen är stenhård. En tredje - och jag säger samma sak här - förmodligen sista säsong av "Halt & Catch Fire" blev det till slut och det hela drar igång nu till sommaren. 

"Longmire" (Netflix - tidigare A&E)
"Longmire" tillhörde onekligen en av fjolårets absolut trevligaste räddningar. Efter tre säsonger beslöt sig nämligen moderkanalen A&E märkligt nog för att lägga ned den, skandal. Netflix såg gudskelov potentialen i serien och köpte upp den i slutet av 2014. Serien fick en fjärde säsong under förra sommaren. 

I sommar är alltså Netflix och "Longmire" tillbaka med en femte säsong, men detta var under en längre tid inte helt givet. Netflix, som ju ofta brukar vara relativt kvicka med att meddela förnyelser, väntade denna gång nästan två månader innan de i slutet av förra året äntligen meddelade att "Longmire" skulle få en fortsättning. Varför de drog ut på att meddela beslutet har jag faktiskt ingen aning om, jag vet bara att jag drog en lättnadens suck. Netflix har ännu inte avslöjat något premiärdatum för den femte säsongen, men mycket talar för att vi får återse "Longmire" till just sommaren. 

"The Leftovers" (HBO)
Jag var nog inte ensam om att jubla då HBO strax före jul meddelade att "The Leftovers" faktiskt skulle få en tredje säsong? Tänkte väl det. Visserligen tillade de att den tredje säsongen även skulle bli den sista, men detta kändes ändå som ett mindre bakslag i sammanhanget. Nu får ju "The Leftovers" (förmodligen) ett värdigt avslut, det hade ju inte varit något vidare ifall den lämnats med endast två säsonger. Så hade det nämligen lika gärna kunna blivit då serien dessvärre inte lockat den stora publik som de från början hoppades på. Jäkligt synd tycker jag som verkligen älskar serien. 

"The Leftovers" har redan sedan sin start fått utstå en hel del skällsord. Har det inte handlat om religion så har det handlat om Damon Lindelof (skaparen) himself. Massa oförtjänt skrik och gnäll, skrik och gnäll som för det mesta inte har haft med själva serien att göra över huvudtaget. Kritikerna har dock oftast hyllat serien, men nu är det ju tyvärr inte kritikerna som utgör de större massorna i tittarsiffrorna. Det är trist att serien går i graven, men mycket trevligt att den ändå får ett riktigt avslut. "The Leftovers" tredje säsong får vi vänta på till hösten.

Vilken tv-serie är ni själva mest glada över att få återse och har jag möjligen missat att nämna någon självklar? Språka gärna av er här nedan!
| 21 april 2016 18:00 |