TURN 2014-2017

Drama Historisk
USA
45 MIN
Engelska
TURN poster

Synopsis

Året är 1778 och New York-bonden Abe Woodhull (Jamie Bell), sätter samman en grupp barndomsvänner till en osannolik spionring, som blir tungan på vågen i Amerikas kamp för självständighet.
Ditt betyg
3.2 av 33 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Turn: Washington's Spies
Seriepremiär
6 april 2014
Antal säsonger
4
Antal avsnitt
40
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Pilot
2014-04-07
02
Who by Fire
2014-04-14
03
Of Cabbages and Kings
2014-04-21
04
Eternity How Long
2014-04-28
05
Epiphany
2014-05-05
06
Mr. Culpeper
2014-05-12
07
Mercy Moment Murder Measure
2014-05-19
08
Challenge
2014-05-26
09
Against Thy Neighbor
2014-06-02
10
The Battle of Setauket
2014-06-09

Recensent

Lotta Zachrisson

1 juni 2015 | 09:00

Spiondrama som lyckas hålla tittarna i sitt grepp

Ifall ett spionage-drama om det amerikanska revolutionskriget inte lockar tillräckligt så borde väl världens kanske snyggaste vinjett kunna få tittarna att bänka sig framför "TURN: Washington's Spies". Redan mot slutet av det, försiktigt uppbyggda, första avsnittet lyckas serien fatta greppet om en, och det som utlovas redan här infrias mer än väl under första säsongen. Snyggt filmad, skickligt vävda intriger och med alla nödvändiga karaktärer – både onda, goda och brutala – är det här en serie att kasta sig över för alla som är på jakt efter nästa vettiga tidsfördriv.
I Sverige har vi haft tillgång till en hel del film och tv som skildrar tiden kring det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet, där Nordstaterna kämpade mot Sydstaterna och slaveriet avskaffades. Men inte lika mycket har visats av det amerikanska revolutionskriget, där rebeller slogs mot den brittiska militären, 1775-1783, och vann landets självständighet. 

Men historielektionen är bara en anledning att börja titta på "TURN: Washington's Spies", den relativt nya tv-serien från kabelkanalen AMC, som tidigare gett oss klassiker som "Mad Men", "Breaking Bad" och "The Killing" (med svenska Joel Kinnaman). 

I "TURN" är det Jamie Bell ("Billy Elliot", "Jane Eyre") som spelar frontfiguren Abraham (Abe) Woodhull – en historisk person som började spionera på britterna för självaste general George Washington (som efter kriget blev USA:s första president, om någon missat den detaljen).  

Handlingen utspelar sig i den lilla kustorten, Setauket, på Long Island. Brittiska armén har staden under sin kontroll och har även vunnit striden om närliggande New York. Men på andra sidan vattnet, i Connecticuts skogar, ligger rebellerna på lur. Flera av dem har vuxit upp i Setauket, och även bland de kvarvarande ortsborna finns sympatisörer – Abe är en av dem. 

Till en början håller han sig neutral, speciellt eftersom hans pappa, ortens domare är vän till britterna. Men efter att hans vän, Selah, orättvist skickats till ett fängelseskepp och Abe själv dessutom misstänks för mord på en brittisk officer, väljer han, tillsammans med före detta kärleken, Anna, (Selahs nuvarande fru), att börja förse rebellerna med viktig information. 

På rebellsidan finns de gamla vännerna från Setauket, Ben Tallmadge och Caleb Brewster. Bland britterna finns seriens mest ondskefulla man, Captain Simcoe, som både är våldsam och diaboliskt beräknande, Major Hewlett (spelad av Burn Gorman – Karl Tanner från "Game of Thrones") som är en vän av lag och ordning, samt Major André (JJ Feild – "Captain America", "Northanger Abbey") som håller till i Philadelphia där han leder spionage mot rebellerna. På samma sida slåss även de betalda legosoldaterna, ledda av den grymma Robert Rogers (Angus MacFadyen, känd som Robert the Bruce i "Braveheart"). 

Pilotepisoden av "TURN" börjar trevande med flera olika trådar och introduktion till i princip alla karaktärer som kommer att vara viktiga under första säsongen. Tidigt står det klart vilka som kommer att bli varandras nemesis – Simcoe mot Woodhull, Rogers mot Tallmadge. Det är välgjort och tydligt, men det där riktiga järngreppet låter vänta på sig. Tills slutet av avsnittet. 

I den våldsamma finalen, snyggt redigerad med de blodiga scenerna varvade med bilder på Abe Woodhull som svär lojalitet med britterna, vilket paradoxalt nog är samma ögonblick som vi inser att han slutligen gjort sitt val – mellan det hans familj vill och det han själv anser vara rätt – och att beslutet blivit att hans kamp kommer att föras på den andra sidan. När det är över är man redan fast och vill se mer. 

Första säsongen, som finns på HBO Nordic, levererar. Och det tillfredställande avslutet bjuder både på tillräckligt med krut för att vara värdigt en final, och samtidigt en bra blandning av avrundning och ”cliffhanger” för att man ska vara nyfiken på mer, utan att känna sig alltför snuvad när det är över. Andra säsongen har redan kommit halvvägs i USA, och känns som en naturlig uppföljning, där spänningen vrids upp några varv till på alla plan. 

"TURN" är en av de serier, där kritikerna har varit ljumma, medan tittarna gett sitt fulla stöd. Ofta brukar sådant bero på att resultatet är av tveksam kvalitet men underhållande som sjutton så att publiken vinns över – trots bristerna. Det stämmer inte den här gången. "TURN" är snyggt filmad, välskriven, överlag bra spelad, med proffsigt skapad tidsepok vad gäller garderob och omgivningar. Visst syns effekterna ibland i bakgrunden av riktigt grandiosa miljöer, men annat kan man inte vänta sig – det är ändå tv vi har att göra med. 

En del har gnällt på att för stora friheter har tagits gentemot vad som verkligen hände, och visst är det kanske en överdrift att säga att man kan se serien som en historielektion. Men det är en mycket värre synd att hålla sig till sanningen, om resultatet blir ointressanta karaktärer och brist på intriger. Det här är underhållningsbranschen, och att fånga sin publik och hålla den kvar är det som ska vara första prioritet. Skaparna till "TURN" är turligt nog medvetna om detta.
| 1 juni 2015 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera TURN
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu