Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 april 2024 | 16:00

Ta fast tjuven! 5 populära filmer som anklagats för plagiat

Det är inte lätt att vara originell i Hollywood och ibland har det gått så långt att filmskapare direkt anklagats för plagiarism. Här är fem potentiella tjuvfilmer.
Plagiarism är ett ständigt återkommande ämne i filmvärlden, inte minst i Hollywood. Många populära filmer anklagas för stöld av antingen tidigare verk eller manusförfattare som påstått att deras idéer använts utan lov eller kompensation.
 
På 1970-talet var det Hollywood själva som slog tillbaka när exempelvis filmbolagen bakom ”Exorcisten” och ”Hajen” gick så långt att de stämde italienska kopiorna ”Beyond the Door” respektive ”Jättehajen”.
 
På senare tid har Oscarsfavoriten ”The Holdovers” anklagats av manusförfattaren Simon Stephenson för att ha stulit hans idéer medan svenska skräckfilmen ”Konferensen”  ansågs plagiera brittiska ”Severance”. Här är fem andra filmer som sägs ha snott material av andra.
 
 

1. Avatar (2009)

 
James Camerons 3D-äventyr - och första film på 12 år - slog flera rekord och blev världens mest inkomstbringande film någonsin. Men många påpekade tydliga likheter med både ”Dansar med vargar” och ”Pocahontas” och menade till och med att det handlade om plagiat. Andra anklagelser ledde till och med till rättegång. Specialeffektsdesignern Gerald Morawski ansåg att Cameron kopierat hans idéer till filmen. Rätten menade dock att skaparna bakom ”Avatar” presenterat tillräckliga bevis för att man gjort filmen efter egna idéer. Science fiction-författaren Bryant Moores anklagelse låg i att man stulit från hans manus ”Aquatica” och ”Descendants: The Pollination” som ska ha hamnat på Camerons skrivbord på 1990-talet. Han stämde för 2,5 miljarder men återigen vann Cameron i rätten. Konstnären William Roger Dean ansåg att man stulit hans konst i designen av filmen medan en kinesisk författare sade att filmen liknade hans bok ”The Legend of the Blue Crow”.
 
 

2. Ensam hemma (1990)

 
En av våra mest klassiska julfilmer blev 1990 års näst mest inkomstbringande film. 1989 kom dock franska filmen ”Deadly Games” (originaltitel: ”3615 code Père Noël”) om en påhittig pojke som på julafton måste beskydda sitt hem med diverse fällor mot en psykopat utklädd till tomten när denne bryter sig in. Många, inte minst regissören René Manzor var inte sen med att upptäcka likheterna med den amerikanska komedin, inte minst julmiljön och de många fällorna. Manzor hotade att stämma 20th Century Fox då han ansåg att filmen praktiskt taget var en remake men då filmen först släpptes på amerikanska marknaden 2018 så gick saken aldrig till rättegång.
 
 

3. Lejonkungen (1994)

 
Det är svårt att tro ett sådant glädjespridande, älskat familjeäventyr som det här oerhört populära Disney-äventyret skulle ha orent mjöl i påsen. Men när den släpptes uppmärksammades snart tydliga likheter med den japanska manga-serien ”Jungle Emperor” från 1960-talet. Även där det en ung lejonhane som ärver tronen efter sin döda far och guidas mot sin öde via nyfunna vänner. Den distinkta skillnaden var att lejonet här hette Kimba, inte Simba. Filmskaparna nekade mot att man ens hört talats om mangan även om att det kan nämnas att animatören Osamu Tezuka faktiskt var bekant med Walt Disney på 1960-talet...
 
 

4. The Shape of Water (2017)

 
Guillermo del Toros Oscarsbelönade fantasi är tveklöst ett kärleksbrev till monsterfilmer som ”Skräcken i Svarta lagunen”. Men de som lade märke till likheter med andra verk var mindre smickrade. Författaren Paul Zindels dödsbo hotade att stämma del Toro och producenten Daniel Kraus med anklagelser om att man stulit från Zindels 1960-talspjäs ”Let Me Hear You Whisper”. Man menade att filmen stulit både story, karaktärer och teman från verket som handlar om en städerska som förälskar sig i en delfin på laboratorium. Del Toro försvarade sig med att ingen inblandad hört talats om eller läst pjäsen och Zindels son David gick slutligen med på detta. Däremot förekom även anklagelser om plagiat av sovjetiska filmen ”Amphibian Man” (1962) och franska regissören Jean-Pierre Jeunet.
 
 

5. Terminator (1984)

 
Ännu en James Cameron-titel, i detta fall hans stora genombrott med Arnold Schwarzenegger som mordisk robot från framtiden. Etablerade författaren Harlan Ellison upptäckte dock likheterna med sitt manus till "Soldier", ett avsnitt i TV-serien ”The Outer Limits”. När han hotade att stämma så gjorde filmbolaget Orion upp utanför rätten, betalade honom en okänd summa pengar och en bekräftelse i eftertexterna. Cameron var dock oenig i uppgörelsen men gav sig när han hotades med att betala de pengar Orion eventuellt förlorade i rätten. I övrigt var Ellison ökänd som stridslysten och aggressiv, och stämde under sin livstid flera andra produktioner. Cameron, som länge hade tystnadsplikt om saken, ska ha kallat honom för parasit.
 
Vilka filmer misstänker du ha plagierat från andra?
| 14 april 2024 16:00 |