Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 oktober 2023 | 19:01

"En billig ripoff" - är "Konferensen" på Netflix ett plagiat?

Den svenska slasherkomedin anklagas för att vara en kopia - av en brittisk slasherkomedi från 2006. "Ren slump", svarar regissören.
Ett gäng arbetskollegor lämnar kontoret för att åka ut i naturen. Där planeras det teambuilding-aktiviteter, men när blodtörstiga mördare dyker upp får de annat att tänka på. Sen mördas de på brutala vis, en efter en.
 
Så lyder handlingen för den brittiska skräckkomedin "Severance", släppt 2006. Inte enormt välkänd utanför skräcknördarnas bubbla - här i Sverige gick den direkt till dvd - men ändå en skön kultrulle om man ska tro betygen på IMDb: 6,4 är inte fy skam för genren.
 
 
Så lyder också handlingen för den svenska skräckkomedin "Konferensen", baserad på Mats Strandbergs roman med samma namn. Igår släpptes den på Netflix till oväntat höga betyg från annars kräsna kritiker. "Brutalt underhållande", skrev jag i recensionen på MovieZine.
 
Men det dröjde inte länge innan tittare uppmärksammade starka likheter mellan de två projekten. Flera läsare har hört av sig till MovieZine:
 
"Den lyfte ju scener rätt från Severance", skriver en läsare.
 
"I en promofilm för företaget visas alla som blonda med en mörkhyad som kriminell och en kommenterar på detta faktum. "Konferensen" är en billig svensk ripoff."
 
Se trailern till "Severance" här:
 
 
Liknande kommentarer dök upp redan när de första nyheterna kring filmatiseringen kom, och igen när trailern släpptes. "Är det bara jag som tänker på filmen "Severance" från 2006? Känns som en remake så det ska bli intressant om filmerna kommer ha likheter" skrev en användare på MovieZine.
 
På skräcksajten Bloody Disgusting får "Konferensen" ett gott omdöme av recensenten. Men även här uppmärksammas likheterna: "Slasher-fantaster kommer upptäcka starka drag av Christopher Smiths "Severance" när de ser filmen."
 
På Youtube kommenterades trailern av en internationell tittare: "Det här känns som en svensk version av "Severance". Inte för att jag klagar."
 
Se inledningen till "Severance" nedan:
 
 
När MovieZine frågar "Konferensen"-regissören Patrik Eklund säger han att likheterna är en slump:
 
- Jag har tyvärr ej sett "Severance", vår film utgår ju från Mats bok. Så en ren slump då antar jag, svarar Eklund.
| 15 oktober 2023 19:01 |