Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 januari 2018 | 09:30

Guillermo del Toros "The Shape of Water" anklagas för plagiat

Fans talar om "slående likheter" med en pjäs från 1969.
Guillermo del Toros fantasy- och noir-doftande kärlekssaga "The Shape of Water" har belönats med flera stora priser under vinterns galasäsong. Nu får filmen också en helt annan slags uppmärksamhet. Författaren Paul Zindels fans anklagar regissören för att ha stulit idén.

Sonen, David Zindel,  berättar för The Guardian hur filmen liknar pjäsen "Let Me Hear You Whisper" från 1969, om en kvinnlig städare som blir förälskad i en tillfångatagen delfin. I "The Shape of Water" spelar Sally Hawkins den stumma städerskan som faller för en mystisk havsvarelse i fångenskap.

Fler likheter: i båda fallen kan hjältinnan inte kommunicera med sin udda kärlek, hon matar den, och hon försöker att frita den när regeringen har planer att döda varelsen.

"Vi är chockade att en stor filmstudio kan göra en film så uppenbart hämtad från min döde fars verk, utan att fråga oss om rättigheterna (...) Många säger till oss att likheterna är slående. Vi är tacksamma för att fansen har uppmärksammat oss på detta", skriver Zindel i ett mail till tidningen.
 
 
En talesperson från Fox Searchlight förnekar att Guillermo del Toro skulle ha hört talas om Paul Zindels pjäs:

"Mr. del Toro har en 25-årig karriär med tio långfilmer bakom sig. Han har alltid varit väldigt öppen med att hedra sina influenser. Om Zindels familj har frågor om hans originalverk är vi öppna för en dialog."

Guillermo del Toro vann nyligen en Golden Globe för Bästa regi. "The Shape of Water" är storfavoriten inför Oscarsgalan i mars med hela 13 nomineringar. Filmen får svensk biopremiär på alla hjärtans dag den 14 februari.
| 29 januari 2018 09:30 |