The Shape of Water 2017

Äventyr Drama Fantasy
USA
123 MIN
Engelska
Franska
Ryska
Teckenspråk
The Shape of Water poster

Synopsis

Den stumma Elisa känner sig ensam och isolerad på det gömda, välbevakade laboratorium där hon arbetar i början av 60-talet. Tillsammans med en medarbetare upptäcker hon ett hemligstämplat experiment: en vattenlevande, människolik varelse som hon snart kommer att utveckla ett speciellt förhållande till.
Ditt betyg
3.5 av 243 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

1 september 2017 | 10:00

Klassiskt tidlös filmmagi

Guillermo del Toro är tillbaka där han en gång startade och har nu åter gjort en fantastiskt fin, om än våldsam, saga för vuxna. Denna för verkligen tankarna till inte bara hans tidigare mästerverk ”Pans labyrint” utan även filmkonst från svunna tider. Skådespelarna, scenografin, fotot och effekterna, ja, allt är verkligen top notch och hade det inte varit för ett något onödigt intrigtillägg hade betyget hoppat upp ett snäpp till.
”The Shape of Water” är en, milt uttryckt, annorlunda kärlekshistoria som utspelas med det kalla kriget som bakgrund. Elisa är en kvinna som städar på ett hemligt statligt laboratorium. En dag blir hon vittne till när forskarna tar in en vattenvarelse som hittats i Amazonas djungler. Amerikanerna vill använda varelsen i kriget mot ryssarna som i sin tur själva vill få tag i den. Med skräckblandad förtjusning och fascination närmar sig Elisa individen som hon ser som sin like och det är början på en vänskap som med tiden utvecklas till kärlek.

Del Toro är en regissör som gör film för bio, så som film på bio ska vara. Att skapa gripande och våldsamt vacker visuell konst, som verkligen både berör och underhåller är hans kall, vilket han också på allvar åter visar. 


Med sig denna gång har han den danske briljante fotografen Dan Laustsen och en suverän engelskspråkig ensemble bestående av Sally Hawkins (som spelar den stumma Elisa), Richard Jenkins och Michael Shannon i täten. De är samtliga fullständigt övertygande i sina roller, liksom är karaktärerna mer vid sidan av som till exempel Oscarsvinnaren Octavia Spencer som spelar Elisas väninna och kollega. 


Tidseran är perfekt skildrad både vad gäller scenografi och kostym, men även paranoian som talar under den perfekt polerade ytan känns och märks påtagligt.

Huvudstoryn är väldigt nyanserad, liksom är karaktärerna i den, medan tyvärr historien i bakgrunden med det kalla kriget och den pågående fientligheten världens stormakter emellan målas på med tveksamhet, och lite för långsamt, utan att egentligen någonsin helt få färg. 
 Det är synd. 


Som kuliss köper jag det, men jag hade hellre sett att ännu mer tid hade getts till det som faktiskt griper tag och berör, vilket är den egentligen väldigt anspråkslösa men härliga historien om den lilla stumma kvinnan med stort hjärta.

”The Shape of Water” är verkligen poesi för både öga och själ, detta är klassisk och tidlös film-magi som utan omvägar når rakt in i oss åskådares inre. Detta är en magnifik och trollbindande upplevelse för alla som älskar film. Och för alla dem som älskade ”Pans labyrint” men som med visst hugg i hjärtat sett del Toros senaste alster vill jag verkligen uppmana att söka sig till närmaste biograf så fort filmen når de svenska.
| 1 september 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
2
Udda och seg film men den är väldigt vackert regisserad.
Läs mer
5
Fantastisk film som gick rakt in i hjärtat!
Läs mer
1
Guillermo del Toro är som filmregissörernas Pauolo Coelho. Han får enormt erkännande och hans verk blir hyllade till skyarna men när man ser efter så rör det sig om taffligt berättade historier om kvinnor med störda sexualiteter, som beter sig subtilt efterblivet och träffar socialt störda män. Eller som i det här fallet: en ambifie. En slags intelligent jättegroda på två ben. Allvarligt talat det är jätteäckligt. Filmen går i grönt och "grönt är framtiden" tydligen. Förutsebar och tråkig, och tidelagsvibbarna hänger över hela filmen som en "Welcome to Jurassic Park"-banderoll.
Läs mer
Visa fler