Film

Skribent

Emma

3 september 2013 | 15:01

Sydkoreansk skräcksuccé visas på monsterfestival

Filmfestivalen Monsters of Film som går av stapeln i Stockholm i slutet av september har släppt sitt program.

Bland de 25 filmerna från tolv olika länder märks särskilt den sydkoreanska "The Tower". I skyskrapan Tower Sky firar överklasses julafton med lyx och spektakel. Men när en helikopter som använts för att skapa ett konstgjort snöfall kraschar in i skyskrapan förvandlas festligheterna snabbt till ett eldhärjat kaos. Filmen är ett mastodontprojekt som inte blygs för specialeffekter och excess. Inom några veckor efter sin premiär i Sydkorea förra julen hade flera miljoner människor sett filmen på bio.

På festivalen visas även "Return to Nuke 'Em High" från kultbolaget Troma Entertainment. Regissören Lloyd Kaufman återvänder till Nuke 'Em High, där radioaktivt avfall har förgiftat skolmaten och förvandlat elever till ondskefulla Kretiner. Eleverna Chrissy och Lauren måste rädda skolan och nationen från förgiftad skolmat.

Festivalen stoltserar också med Neil Jordans återkomst till vampyrgenren, med filmen "Byzantium". Neil Jordan är mest känd för att ha regisserat "En vampyrs bekännelse", och hans nya vampyrrulle, med Saoirse Ronan ("Försoning", "The Host") i en av huvudrollerna, har hyllats som en förnyelse av vampyrgenren. Filmen har kallats för en feministisk vampyrfilm, då de båda vampyrerna i huvudrollen är kvinnor som blivit vampyrer trots att det egentligen är förbehållet män.

Se hela programmet på monstersoffilm.se »

Monsters of Film pågår den 26-29 september.

| 3 september 2013 15:01 |