Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 december 2017 | 07:55

Sverrir Gudnason tar över som Mikael Blomkvist

Rollen spelades av Daniel Craig i "The Girl with the Dragon Tattoo", men uppföljaren byter ut alla skådisar.
Sverrir Gudnason (aktuell i "Borg") har fått huvudrollen i ”The Girl in the Spider’s Web”, Hollywood-filmatiseringen av den svenska bästsäljaren ”Det som inte dödar oss”. Gudnason kommer att spela journalisten Mikael Blomkvist, medan ”The Crown”-aktuella Claire Foy gör rollen som hackern Lisbeth Salander.
 
För regin står Fede Alvarez, som slog igenom med hyllade rysare som "Evil Dead" och "Don't Breathe". I övriga roller syns Sylvia Hoeks (”Blade Runner 2049”), Cameron Britton (”Mindhunter”) och Claes Bang (”The Square”).
 
Blomkvist och Salander spelades av Michael Nyqvist och Noomi Rapace i den svenska Millennium-trilogin. Filmerna "Män som hatar kvinnor", "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes" gjorde internationell succé, och snart knackade Hollywood på dörren. David Fincher fick i uppgift att regissera en amerikansk version av den första boken/filmen - "The Girl with the Dragon Tattoo" släpptes 2011.
 
Nu är det dock dags att hoppa vidare till den fjärde historien, "Det som inte dödar oss" skriven av David Lagercrantz efter Stieg Larssons död. Nye regissören har valt att byta ut alla skådisar. Inspelningarna börjar i januari, i Stockholm och Berlin.
 
"The Girl in the Spider's Web" får biopremiär hösten 2018.
 
 

Handlingen i boken "Det som inte dödar oss"

 
Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. Det har blivit dags för deras vägar att korsas ännu en gång.
| 6 december 2017 07:55 |