Spel

Skribent

Anders Eklöf

3 februari 2021 | 09:28

Svenskt företag köper "Borderlands"-studion Gearbox

Svenska Embracer Group köper Gearbox för drygt tre miljarder kronor.
Det svenska bolaget för Embracer Group, som är ett moderbolag till spelföretag som utvecklar och förlägger spel för den globala marknaden, har nyligen köpt upp utvecklingsstudion Gearbox Studios, som ligger bakom "Borderlands"-serien. 
 
Köpet gick på drygt tre miljarder kronor, som kan bli 8,3 miljarder i aktier och kontanter om de under en sexårsperiod gör en vinst på motsvarande summa. 
 
 
Embracer Group har sedan tidigare köpt spelföretag som THQ Nordic och Koch Media. 
 
Gearbox chef Randy Pitchford säger så här i ett uttalande om Embracers vd Lars Wingefors och det kommande samarbetet: 
 
– Lars vision om Embracer som en allierad partnergrupp som åtagit sig att driva upp och påskynda ambitionerna för en serie decentraliserade, framgångsrika entreprenörsföretag samtidigt som man förstärker det kollektiva värdet och fördelarna med diversifiering över hela gruppen är den mest lysande strategin och designen för kort och långsiktig framgång som jag någonsin har stött på under mina 30 år branschen. Känslan hos Gearbox är att vi just har börjat och den här transaktionen är inte bara en stimulans för vårt anställdes ägda företags talang, utan också en drivkraft för den spännande framtiden vi har planerat. 
 
Lars svarar så här: 
 
– Gearbox är en av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna i världen. Vi tror att de resurser som vi erbjuder kommer att positionera Gearbox för betydande tillväxt under de kommande åren. 
 
 
"Borderlands" är en av många spelserier i ledet som ska bli film, då Eli Roth som tidigare legat bakom filmer som "Hostel" och "Death Wish" ska regissera. Cate Blanchet och Kevin Hart är klara i rollistan. 
 
Tror du att uppköpet kommer att hjälpa eller stjälpa Gearbox? 
 
| 3 februari 2021 09:28 |