Spel

Skribent

Anders Eklöf

21 september 2020 | 22:06

Microsoft köper spelstudion Bethesda för 66 miljarder kronor

Microsoft äger nu varumärken som "The Elder Scrolls", "Doom" och "Fallout".
Speljätten Microsoft har under dagen gått ut med att de köper Zenimax Media, som är moderbolag till bland annat Bethesda Softworks (mest kända för "The Elder Scrolls"- och "Fallout"-spelen). 
 
Kalaset går på hela 66 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som Disney betalade för Star Wars. 
 
 
Några andra utvecklare som ingår i köpet är id Software ("Doom"), Arkane ("Dishonored") och MachineGames ("Wolfenstein"). 
 
"Bethesdas spel har alltid haft en speciell plats hos Xbox och i miljontals spelares hjärtan runt om i världen", säger Phil Spencer, vd för Xbox, i ett pressmeddelande
 
Det är en oerhört stark affär för Microsoft och Xbox-spelare, då det är en hel rad med populära titlar. Alla spel i deras bibliotek kommer även att dyka upp i tjänsten Xbox Game Pass framöver, något som helt klart kommer gynna de som äger en Xbox eller planerar att köpa en i höst. 
 
Det märkliga i historien är att Bethesda tidigare gått ut med att de ger ut de två spelen "Deathloop" och "Ghostwire: Tokyo" exklusivt till Playstation 5 under en tidsbegränsad period. Till sajten Bloomberg säger Xbox-chefen Phil Spencer att de kommer respektera det, men att andra spel kan bli exklusiva till Xbox-konsoler i framtiden, från "fall till fall".  
 
Om det gäller stora efterlängtade titlar som "The Elder Scrolls VI" och "Starfield", får framtiden avgöra. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Peter Hines, chef på Bethesda, säger att köpet kommer hjälpa spelföretaget växa. 
 
"Vi jobbar med samma spel som vi jobbade med igår, som skapas av samma studior vi arbetat med i åratal och de kommer att ges ut av oss", skriver han på Bethesdas hemsida.
 
Vad tror du att köpet kan innebära för studions framtid? 
| 21 september 2020 22:06 |