Skribent

Alexander Dunerfors

5 januari 2015 | 17:00

Svenskar kan spärras från amerikanska Netflix

Streamingjätten vill hindra utländska användare från att komma åt det amerikanska utbudet.
Hör du till dem som använder amerikanska Netflix? Snart kan det vara slut på det roliga. Streamingtjänsten har redan börjat blockera användare som använder sig av VPN (virtual private network) för att komma åt det bredare USA-utbudet.

Netflix finns än så länge bara i ett fåtal länder, och utbudet kan variera stort. Det beror på att rättigheter för film och serier kan ligga hos andra tjänster eller kanaler i respektive land. Många försöker kringgå geospärren genom att skaffa sig tillgång till amerikanska Netflix. De blir visserligen betalande kunder, men med tillgång till filmer som inte ska finnas tillgängliga för exempelvis svenska tittare.

Detta har upprört en del distributörer, filmbolag och TV-kanaler som kräver åtgärder. 

Nu testar Netflix för närvarande flera metoder för att upptäcka den här typen av fuskare. Men risken finns också att spärrarna drabbar ärliga användare som använder VPN av privata skäl, skriver Torrentfreak.

Uppdatering: Netflix förnekar de nya rapporterna, men säger samtidigt att de alltid har blockerat VPN-användare när de har kunnat:

- Vi använder helt enkelt metoder som är standard för industrin för att förebygga illegal VPN-användning, säger man till The Guardian.
| 5 januari 2015 17:00 |