Film

Skribent

Alexander Dunerfors

15 januari 2018 | 18:00

28 svenska filmer med biopremiär 2018

Vi ser fram emot nytt från Filip & Fredrik, Jesper Ganslandt, Gabriela Pichler och filmkollektivet Crazy Pictures.
Världens längsta smörgåstårta. Sveriges första katastroffilm. Och inte mindre än två episka rymdäventyr! Det svenska filmåret 2018 bjuder på flera spännande projekt av både etablerade och debuterande filmskapare.

Ted - För kärlekens skull (3 januari)

Historien om Sveriges första tonårsidol, Ted Gärdestad, gör redan succé på biograferna. Regissören Hannes Holm lockade senast miljonpublik med "En man som heter Ove" och huvudrollsinnehavaren Adam Pålsson känns igen från ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Euphoria (2 februari)

Den tredje långfilmen från Lisa Langseth, åter med Alicia Vikander i huvudrollen. Den här gången har framgångsduon gjort en engelskspråkigt drama, om två systrar som söker försoning på en avlägsen kurort. Hemligheter avslöjas och tårar rinner. Med skådespelare som Eva Green och Charlotte Rampling i rollistan.

Hjärtat (14 februari)

När Fanni Metelius (känd från Ruben Östlunds "Turist”) regidebuterar pratas det bland annat om filmens explicita sexscener. Regissören, manusförfattaren och skådespelerskan vill utforska "intimitet och villkoren för intimitet idag" med en film om sex och kärlek som unga kvinnor själva kan känna igen sig i.
 
 
Stålkrigarinnor (18 februari)

Jelena Mila är en känd skådespelerska i Serbien som också synts i "Måste gitt". Hon har gjort en historisk dramafilm med fokus på konflikter, bland annat under första världskriget, och låter kvinnors och krigarinnors egna historier komma fram.

Innan vintern kommer (23 februari)

Stefan Jarls dramathriller följer en familj på en liten gård medan en statskupp pågår. I huvudrollerna syns Eva Röse, Henrik Norlén och Peter Andersson, samt Valter Skarsgård som kallar sin rollfigur för ”en obehaglig person”.

Tårtgeneralen (7 mars)

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör sin första spelfilm, om entreprenören Hasse P (Mikael Persbrandt) som gav sig på att baka världens längsta smörgåstårta. Allt är inspelat i Köping, där handlingen utspelar sig. "Det är något tidlöst med konflikten mellan småstad och storstad" säger Fredrik Wikingsson.
 
 
Toppen av ingenting (16 mars)

Regissörerna Måns Månsson och Axel Petersén slår sina kreativa huvuden ihop för att berätta ”om en kvinna som ärvt en hyresfastighet som hon tror ska vara en kassako, men den visar sig vara något helt annat". Filmen med Leonore Ekstrand i huvudrollen får snart premiär inom tävlan på Berlins filmfestival.

The Deminer (16 mars)

Hogir Hirori har gjort en redan prisbelönt dokumentär om en minröjare.

Amatörer (16 mars)

"En hyllning till amatörer som vågar bryta normer" säger regissören Gabriela Pichler. Hon följer upp den Guldbagge-vinnande debuten "Äta sova dö" med en dramakomedi om ett filmprojekt i en svensk håla.
 
 
Krocken (23 mars)

Drama om ett arbetarpar som möter ett kulturpar. För regin står Lena Koppel, som kallar filmen för ett experiment: hon tröttnade på att söka finansieringspengar och sa en dag att ”nu jävlar nu gör vi den här". Filmen spelades in på bara åtta dagar.

Jimmie (april)

Fjärde filmen av Jesper Ganslandt (senast "Blondie”) är inspirerad av flyktingars egna berättelser. Hans son Hunter spelar huvudrollen som fyraårige Jimmie, som tvingas lämna tryggheten i Sverige för att fly. "Jag ville göra en film som tittar på något stort ur ett litet perspektiv", kommenterar regissören.

Händelser i Ydre (13 april)

En dokumentär om den döende landsbygden - Ydre är en av de minsta kommunerna i Sverige, som likt många andra kämpar för att överleva. "En film om det stora livet under lilla formatet" säger filmskaparna Malla Grapengiesser, Alexander Rynéus och Per Bifrost.
 
Large 5439c83042f36fac4b5e110869a70330 tradgardsgatan
 
Trädgårdsgatan (27 april)

Simon J. Berger och Karin Franz Körlof spelar huvudrollerna i dramat om en familj med missbruksproblem. Regisserad av Olof Spaak, en av producenterna bakom ”Borg” och tv-serien ”Alex”.

Lida (april/maj)

Regissören Anna Eborn gjorde senast dokumentären ”Pine Ridge”, nu reser hon till en gammal svensk by i östra Ukraina. Där blev hon fascinerad av Lida, "en väldigt speciell historieberättare som pratar om sitt liv och sin barndom med en tragikomisk eller filosofisk twist”.

Anders, jag och hans 23 andra kvinnor (25 maj)

Nahid Persson trodde att hon hade träffat sitt livs kärlek på Tinder. Hon mötte tennisspelaren Anders och allt var perfekt, tills hon insåg att han hade relationer med många andra kvinnor. Vad gör en ilsken dokumentärfilmare i en sådan situation? Knäpper på kameran och konfronterar karln, såklart.
 
 
Den blomstertid nu kommer (juni)

Filmkollektivet Crazy Pictures har fått miljonpublik på sina kortfilmer på Youtube, där de med svart humor granskat det svenska samhället. Långfilmsdebuten är en katastrofthriller, gjord med hjälp av crowdfunding, där Sverige drabbats av en mystisk attack.

LasseMaja - Det första mysteriet (juni)

Josephine Bornebusch, allas vår ”Solsidan”-Mickan, debuterar som regissör med en familjevänlig deckare.

Kungen av Atlantis (27 juli)

Samuel tar hand om sin schizofrena far. Ett möte med en ung kvinna riskerar att förstöra deras värld. Drama med Philip Zandén, Simon Settergren och Happy Jankell. Regidebut av Marina Nyström.

Lyrro - Ut&Invandrarna (17 augusti)

Peter Dalle står för manus och regi i den efterlängtade uppföljaren till kultkomedin ”Yrrol”. Enligt honom själv är det ”en sketch-artad film som handlar om att människan alltid har varit på väg. Ibland flyende från något men ofta också sökande efter något annat.”
 
Large 5439c83042f36fac4b5e110869a70330 astrid
 
Unga Astrid (1 september)

I vågen av biografier om svenska ikoner kommer snart filmen om Astrid Lindgren, vår mest älskade barnboksförfattare, och händelserna som formade henne. Alba August gör huvudrollen och danska Pernille Fischer Christensen står för regi.

Alone in Space (höst)

Regissören Ted Kjellsson beskriver sin familjefilm som ”ett episkt rymdäventyr, om två syskon som utmanar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording”.

Halvdan Viking (höst/vinter)

Barnboken ”Halvdan Viking” blir film med Peter Haber i en av rollerna. Gustaf Åkerblom har tidigare regisserat ”Sune i fjällen”.
 
Large 5439c83042f36fac4b5e110869a70330 swoon
 
Swoon (vinter)

Romantiskt drama fritt baserat på den sanna historien om hur världskrig, rivalitet, kärlek och svek formade dagens Gröna Lund. Med Edvin Endre, Pernilla August och artisten Zara Larsson i rollistan. Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein gjorde senast ”Känn ingen sorg” och tv-thrillern ”Midnattssol”.
 
 
När Britt-Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Tuva Novotny regisserar Pernilla August efter en roman av Fredrik Backman. Är detta rentav årets "En man som heter Ove"?
 
Sune vs Sune (december)
 
Det är dags för en ny omgång Sune-filmer med nya skådespelare i rollerna. När en ny, rolig och snygg Sune börjar på mellanstadiet, känner sig vår Sune ersatt. Hela familjen engageras i kampen för att Sune ska få vara Sune 1.
 
 
I jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror.
 
Aniara (2018)

Science fiction-drama baserat på Harry Martinsons epos från 1953. Pella Kågerman och Hugo Lilja står för regin.

Operation: Ragnarök (2018)

För sjunde året i rad (!) figurerar den här filmen i vår lista över kommande premiärer, så pass krånglig produktion har det nämligen varit. Nu verkar det dock som att zombiethrillern ”Zon 261” - som nyligen fått den nya titeln ”Operation: Ragnarök” - faktiskt kanske kan bli färdigställd i år… Vi håller tummarna.

(Fler titlar tillkommer. Observera att alla premiärdatum kan ändras.)

Vilka svenska filmer ser ni mest fram emot i år?
| 15 januari 2018 18:00 |