Bamse och dunderklockan 2018

Familj Animerat
Sverige
65 MIN
Svenska
Bamse och dunderklockan poster

Synopsis

I jakten på dunderklockorna, den ingrediens som gör Bamse stark, måste Bamse lära sig något viktigt; att bara vara sig själv räcker mycket längre än man tror. Något som även Reinard Räv skulle må bra av att förstå.
Ditt betyg
2.9 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bamse och dunderklockan
Biopremiär
21 december 2018
DVD-premiär
2 december 2019
Digitalpremiär
25 november 2019
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

13 december 2018 | 11:45

Nostalgiskt Bamseäventyr med trivsamt budskap

Ännu ett Bamseäventyr tar plats på bio med siktet inställt på de mindre barnen och det är faktiskt nästan lika trivsamt som tidigare. ”Bamse och dunderklockan” är en fin berättelse om värdet i att bara vara sig själv. Något vi alla, stora som små, borde ta oss till i dessa filtertider.
Det är nostalgiskt med tecknade figurer från förr och Bamse är en sådan. Världens starkaste björn med vänner lyckas således fortfarande engagera genom att bara vara, vilket ju dessutom är läxan och den moraliska kakan i detta.

När dunderklockorna, specialingrediensen till Bamses dunderhonung, plötsligt tar slut kan farmor inte längre kan laga till den. Skalman tar då med sig Lille Skutt ut till havs för att hämta hem nya blommor från ön där de från början hittades av Bamses farfar Hilmer. 
Under tiden ska Bamse hålla ställningarna hemmavid medan busarna med rävkusinerna och Reinhardt Räv i spetsen smider ondsinta planer. Bamse känner inte igen sig utan sin honung, men har inget annat val än att försöka ta tag i problemet utan sin förstärkning, vilket är svårare än väntat.

”Bamse och dunderklockan” är ett färggrant tecknat äventyr i samma glättiga anda som de tidigare filmerna. Denna handlar också om vänskap och mod och är sådär lite lagom tänkvärd för de yngre barnen utan att bli överdrivet korrekt till sin ton. Också denna är regisserad av Christian Ryltenius och Bamses röst görs igen av Peter Haber, och han gör det bra.

Filmen är med sina dryga 60 minuter precis så lång som jag vill ha filmer som denna. Den blir aldrig tråkig, men inte så där överdrivet spännande heller och jag kan emellanåt känna att något haltar i berättelsen. Jag saknar lite eftertanke tror jag och tycker att flera karaktärer den här gången är väl bleka och intetsägande. Sedan finns det en ny större karaktär som görs lustig genom att hon hela tiden äter och vill äta, och jag känner att den typen av tjockishumor inte riktigt känns fräsch.

Trots dessa brister är det här ändå en fin liten matinéfilm för familjer med barn som är något yngre, säg runt 4-6 år. Fast faktum är att till och med mina två, 8 och 9 år, erkände motvilligt efteråt att den faktiskt var rätt bra, även om vissa delar tydligen upplevdes som barnsliga. 
Och visst. Så är det. Detta är en barnslig film för barn i första hand och deras barnsliga föräldrar, men den är det med glimten i ögat. Det blir lite roligt mellan varven och vi får bland annat möta en intressant ny bekantskap – en eldsprutande drake som hamnar i centrum.

”Bamse och dunderklockan” är sammanfattningsvis en nostalgisk, sevärd och småmysig film som levererar vettiga värderingar, utan att skriva det på näsan på någon.
| 13 december 2018 11:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Efter den tredje filmen känner jag hur allting börjar blekna bort. Vid det laget så har man bekantat sig väl med Bamse och andra karaktärer och det känns som att filmen inte tillför någonting nytt, jämfört med tidigare filmer. Det verkar som att man försöker få fram budskapet att även om man inte är stark så kan man ändå fortsätta att försöka. Jag tycker dock att detta budskap inte går fram så väl. Den är charmig, lite smårolig och bra animerad. Barn kommer nog tycka det här är kul, men även barn kan ha samma åsikter som jag.
Läs mer
1
Riktigt dålig film. Den sensmoral som jag antar att skaparna försöker förmedla går inte fram alls. Mest bara massa ondska och läskigheter i 55 minuter innan allt bara löser sig sista 5
Läs mer