Film

Skribent

Thomas Linnaeus

18 augusti 2022 | 14:50

Svenska Embracer köper rättigheterna till “Sagan om ringen" och "The Hobbit"

Spelkoncernen Embracer som på sistone varit på shoppingrunda och köpt spelstudios och serietidningsbolag har nu även köpt rättigheterna till “Sagan om ringen”.
Embracer, den svenska spelkoncernen med rötter i Karlstad, har köpt Middle-earth Enterprises från The Saul Zaentz Company, rapporterar The Hollywood Reporter. Försäljningen innefattar rättigheter till bland annat filmer, spel, sällskapsspel, nöjesparker, och teateruppsättningar som är kopplade till J.R.R Tolkiens “Sagan om ringen”-trilogi och “Hobbit”.
 
Utöver dessa böcker, äger Embracer dessutom nu rättigheterna till andra böcker i universumet som Tolkiens familj och bokförläggaren HarperCollins ligger bakom. Vilka dessa är vill inte spelkoncernen avslöja i nuläget.
 
“Sagan om ringen” är inte det enda Embracer köpt på sistone. Tidigare har vi rapporterat om att koncernjätten bland annat köpt “Tomb Raider”-studion Crystal Dynamics, “Borderlands”-studion Gearbox Software och serietidningsbolaget Dark Horse, som ligger bakom bland annat "Hellboy", "The Mask" och "Sin City".
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
VD för Embracer Group, Lars Wingefors, som verkar trivas i sina spenderarbyxor, har uttalat sig om affären.
 
- Jag är verkligen glad över att se “Sagan om ringen” och “The Hobbit”, en av världens mest episka fantasy-franchises, gå med i Embracer-familjen, vilket öppnar upp för fler transmedia-möjligheter, inklusive synergier i vår globala koncern. Framöver ser vi också fram emot att samarbeta med både befintliga och nya externa licenstagare i vår allt starkare IP-portfölj.
 
 
 
Framtiden för “Sagan om ringen”-universumet ser ljus ut. I september har Amazons TV-serie “Sagan om ringen: Maktens ringar” premiär, under 2024 släpper Warner Bros den animerade filmen “The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim” och EA jobbar för fullt på mobilspelet “The Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth” som i nuläget inte har någon premiär.
 
Vad tror du Embracer kommer göra med rättigheterna till “Sagan om ringen”?
| 18 augusti 2022 14:50 |