Spel

Skribent

Anders Eklöf

2 maj 2022 | 10:30

Svenska Embracer Group köper "Tomb Raider"-studion av Square Enix

Square Enix säljer spelstudiorna Crystal Dynamics, Eidos Montreal och Square Enix Montreal till svenska förvaltningsbolaget Embracer Group.
Det svenska förvaltningsbolaget Embracer Group AB har under de senaste åren blivit ett stort namn i spelbranschen, då de köpt upp stora företag som Gearbox Entertainment, Koch Media, Saber Interactive och THQ Nordic.
 
Deras senaste köp är utvecklingsstudiorna Crystal Dynamics, Eidos Montreal och Square Enix Montreal av Square Enix - för en summa på cirka 3 miljarder kronor (300 miljoner dollar).
 
Köpet ger Embracer Group tillgång till spelserier som "Tomb Raider", "Deus Ex", "Thief" och "Legacy of Kain". Köpet är ännu inte granskat och godkänt, men cirka 1 100 anställda ingår i paketet.
 
- Vi är glada över att välkomna dessa studior till Embracer Group. Vi erkänner deras fantastiska IP, kreativa talang i världsklass och meritlista som har visat sig gång på gång under de senaste decennierna. Det har varit ett stort nöje att träffa ledarteamen och diskutera framtida planer för hur de kan förverkliga sina ambitioner och bli en stor del av Embracer, säger företagets vd Lars Wingefors.
 
 
Crystal Dynamics köptes av Square Enix 2009 och har sedan dess gjort spel som "Tomb Raider"-trilogin, "Marvel's Avengers" och "Guardians of the Galaxy". Det har blivit lite av ett skämt på internet att Square Enix sällan blivit nöjda med försäljningssiffrorna, trots fina betyg och relativt stor framgång. 
 
I pressmeddelandet skriver de att studion arbetar aktivt med flera stora projekt, inklusive ett nytt "Tomb Raider"-spel som "kommer att leverera nästa generations berättande och spelupplevelser". Eidos Montreal ska däremot jobba på ett nytt "Deux Ex"-spel.
 
Square Enix säljer sina studior för betydligt mindre än vad Embracer Group betalade för bara Gearbox (1,3 miljarder dollar). Enligt Square Enix möjliggör transaktionen "lansering av nya företag genom att gå vidare med investeringar inom områden som blockchain, AI och molnet".
 
Vad tror du att det här innebör för spelserierna som Embracer Group har köpt?
| 2 maj 2022 10:30 |