Skribent

MovieZine

21 december 2014 | 19:00

Svensk dokumentär bryter ny mark

I "The Pearl Of Africa" får vi följa en ung transkvinna i ett av världens mest HBTQ-fientliga länder, Uganda.
Det är en personlig berättelse om hur Cleopatra Kambugu tvingades fly till Kenya efter att ha blivit uthängd som ”homosexuell” i en av Ugandas största tabloider.

Det var en vecka efter att Uganda hade introducerat sin senaste anti-gay lag som den då 28-åriga studenten och aktivisten Cleopatra Kambugu hängdes ut i en av Ugandas största medier. På framsidan av tidningen syntes en bild på henne med titeln, "How we became homosexuals”. Artikeln var stulen från den amerikanska tidningen ”The Advocate”, en tidning hon tidigare skrivit en artikel för, som även resulterat i en prestigefylld GLAAD-nominering.

Tvingades leva inlåst



Kort efter att hon blivit uthängd förlorade hon sitt jobb och tvingades leva inlåst i sitt eget hem i över en månad. Hatbrotten ökade och människor blev attackerade, arresterade och uthängda. Detta ledde till att flera i hennes familj tog avstånd ifrån henne i rädsla för vad som skulle kunna hända dem.

Cleo har idag flytt till Kenya och i en pågående webb-serie delar hon sin berättelse. Det är den svenska regissören Jonny Von Wallström som står bakom dokumentären och han beskriver den som en kärleksberättelse på liv och död.

- Jag ville skildra en traditionell kärlekshistoria som människor kan relatera till, men den utspelar sig i den extrema verkligheten som Cleo och Nelson levde i Uganda, säger Jonny.

Bryter ny mark för svenska filmskapare


Den 6-delade webbserien är en del av en kommande långfilm som förväntas släppas i början av 2016. Efter att nekats stöd i tidigt skede tvingades de investera egna pengar för att göra projektet möjligt.

- Ingen hade lust att betala för att släppa delar av filmen som en gratis webb-serie. Men då halva världen tittar på internetvideos på mobilen kändes det viktigt att testa något nytt. Webbserien ger oss en möjlighet att redan under produktionen möta vår publik och sedan göra den här resan tillsammans, säger regissören Jonny Von Wallström.

Under veckan har det första avsnittet sänts ihop med flera internationella medier, bland annat amerikanska Huffington Post, Okayafrica och Ryot News.

- Intresset har varit stort, framförallt internationellt och vi hade aldrig kunnat få den här spridningen om vi inte gett bort delar av filmen redan nu. Det jag tycker många missuppfattar med piratkopiering och gratistittande är att den är driven av ett intresse och engagemang. Det ville vi använda oss av för att  bygga en stark relation med vår målgrupp, säger Jonny.

Vill göra Youtube mer interaktivt

För att inte förstöra innehållet med annotations och reklam, har de arbetat med att bygga in det i upplevelsen. På så sätt skapas en innovativ och snygg interaktiv berättelse på YouTube, men där det samtidigt inte stör innehållet i serien.

- Jag hoppas att vi går mer åt det filmiska hållet och att kvalitén kommer styra populariteten. För oss är det ett sätt att försöka sticka ut, vår målgrupp finns ju på Youtube, fortsätter Jonny.


Serien sänds på Huffington Post, Ryot News och YouTube i 6 delar. Mer information finns på pearlofafrica.tv.
| 21 december 2014 19:00 |