Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 mars 2023 | 10:30

Biosuccé för nya japanska animefilmen. Nu väntar vi på Sverigepremiär för "Suzume"!

Med intäkter på över 123 miljoner dollar hittills har "Your Name"-regissören Makoto Shinkai prickat in ännu en fantasy-hit.
"Suzume" är titeln på det nya japanska anime-äventyret från regissören Makoto Shinkai. Han har tidigare gjort omtyckta, övernaturliga tonårsberättelser som "Your Name" (2016) och "Weathering With You" (2019), och fortsätter i samma anda med en historia om magiska dörrar.
 
Under helgen fick "Suzume" sin biopremiär i Kina, där den gör succé med över 50 miljoner dollar i intäkter. Detta är den största premiären för en icke-kinesisk film i år - och som Hollywood Reporter noterar: ännu ett bevis på att japanska animefilmer går hem hos den kinesiska publiken.
 
En publik som i övrigt inte längre lockas av Hollywoods superhjältar Exempelvis spelade "Black Panther: Wakanda Forever" in enbart 15 miljoner dollar. Något bättre gick det för "Ant-Man 3" med 39 miljoner i kassan.
 
"Suzume" beräknas spela in totalt 90 miljoner dollar i Kina. Det skulle isåfall göra den till den största japanska animerade filmen i landet. Filmen har redan sålts till 199 länder, skriver Hindustan Times.
 
 
"Suzume" är en fantasyfilm, roadmovie och coming-of-age-film om en 17-årig flicka från sömniga staden Kyushu som möter en mystisk ung man. Han behöver hjälp med att stänga magiska dörrar från en annan värld, som skapar katastrofer runt om i Japan.
 
I vår öppnas dörren ut mot världen med biopremiärer runt om i Europa och i USA. Än så länge har vi inget svenskt premiärdatum.
| 27 mars 2023 10:30 |