Your Name 2016

Romantik Drama Animerat
Japan
106 MIN
Japanska
Your Name poster

Synopsis

Tokyosnubben Taki börjar drabbas av intensiva och realistiska drömmar som tar honom till en okänd plats och… in i en främmande kropp. Under en kort stund ser han världen genom ögonen på småstadstjejen Mitsuha, och hon i sin tur förflyttas in i Takis kropp. Genom sina drömmar börjar de umgås och falla för varandra tills de inser att deras upplevelser triggas av en stundande apokalyptisk katastrof.
Ditt betyg
4.1 av 92 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Patrik Linderholm

8 april 2017 | 10:00

Ömsint och ödesmättad animesuccé

Med drömlik atmosfär, fängslande story och bländande animation har en modern animeklassiker skapats.
Är det något som är svårt så är det att göra en mer populär animerad film i Japan än Hayao Miyazaki och hans produktionsbolag Studio Ghibli. Men Makoto Shinkai har gjort det till synes omöjliga. Sedan premiären av ”Your Name” i Japan förra året har den blivit något av ett kulturellt fenomen. Filmen blev hyllad av kritiker världen över och stod ohotad på förstaplatsen på den japanska biotoppen i flera månader. Med över 10 miljarder yen (ca 800 miljoner kronor) i intäkter kom den också att bli den första animerade filmen i Japan som inte kommer från Studio Ghibli att nå den vinstgivande milstolpen och således en av Japans mest populära filmerna genom tiderna.

Kanske är det inte så konstigt att det skulle bli just Shinkai som krossade barriären, då han länge kallats för ”den näste Miyazaki”. Ända sedan debuten - kortfilmen "Hoshi no koe" ("Voices from a Distant Star") från 2002 - har han hyllats av många som animemästarens tronföljare inom genren. ”Your Name” är hans femte långfilm och är baserad på hans egna roman med samma namn.

Denna omvälvande berättelse tar sin början i en liten stad belägen vid en pittoresk insjö på den japanska landsbygden. Här bor Mitsuha som drömmer om ett liv bortom sin tråkiga by där hon ständigt vantrivs av tradition och tristess. I Tokyo lever Taki som bor tillsammans med sin ständigt arbetande pappa och bollar skolan med extraknäck som kypare på en restaurang. När en natt en stjärna faller över himlen vaknar de båda upp i varandras kroppar – utan att ha någon aning om vem eller var de är. Dagen efter är de tillbaka i sina egna kroppar och tror att det hela var en dröm. Men när Mitsuha och Taki gång på gång hamnar i varandras kroppar anar de att det finns en djupare orsak till varför det sker - frågan är bara vad?

Det må låta som ett tramsigt ”Freaky Friday”-koncept – och i början är det förvisso mest lite pinsamt fummel. Eftersom de båda är tonåringar leder det till en del dråpliga situationer. Men ”Your Name” rör sig ganska snabbt bort från den rätt gjorda kroppsbytarkomedin och hamnar istället i en oerhört skör och ödesmättad livshistoria om hur det är att växa upp och att ta till vara på sitt liv – att följa sitt öde och på så sätt även rädda någon annans.

Ni vet den där känslan av att vakna upp från en dröm och känna hur minnen av den sakta rinner iväg – hur en nyss så stark om omvälvande känsla förvandlas till ett suddigt minne? ”Your Name” är en total inkapsling av den känslan. Shinkai lyckas omfamna den bitterljuva förnimmelsen av att förlora en vacker dröm på ett briljant och annorlunda sätt.

Rent visuellt är filmen en fröjd för ögat. Det bildlandskap som Shinkai och hans gäng målar upp är en drömlik canvas fylld av magiska stjärnhimlar och pittoreska landskapsvyer. Samma skönbeskrivande attribut går dock inte att tillämpa på filmens musik som är komponerat av den japanska rockgruppen Radwimps. Med indiepop-klingande ballader och textrader som ”din kärlek är som en iskall Coca-Cola” skär den sig skarpt mot den drömska och ömsinta atmosfären som filmen med sina övriga medel försöker bygga upp.

Men utöver musiken och en del narrativa klavertramp lyser ”Your Name” lika starkt som den fallande stjärnan i filmens nyckelscen. Med en perfekt sammanflätning av drömmar, verklighet och tidslinjer har Makoto Shinkai lyckats skapa ett utsökt uttänkt, elegant sammansatt och överdådigt animerat fantasydrama full av omsorg, värme och intimitet som kommer gå till historieböckerna.
| 8 april 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Den va väl okej
Läs mer
5
Aldrig har jag sett en anime-film som är så jävla bra som den här! (Förutom Ghost in the shell)
Läs mer
4
Mycket bra. Bitvis lite rolig. Genomgående intressant och estetiskt snygg. Personligen allergisk mot de svenska rösterna så antar att känslan för karaktärerna lyfts med originalspråket. Bitvis lite rörig. Men övervägande mycket sevärd och viktig film med bra frågeställningar.
Läs mer
Visa fler