Makoto Shinkai

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 09 februari 1973 Nagano, Japan

Biografi

Shinkai är född och uppvuxen i Nagano i Japan och studerade japansk litteratur på universitetet, men hans passion för det visuella tog honom till TV-spelsbranchen där han jobbade som grafisk designer och även producerade videos.

Men saknaden av det litterära blev för mycket och 1999 skapade Shinkai "She and Her Cat", en fem minuter lång animation i gråtoner helt på egen hand med sin Mac-dator. Den vann ett flertal priser, inklusive första priset i DoGA CG Animation-tävlingen år 2000.

Efter att ha vunnit detta pris började Shinkai fundera på en uppföljare medan han fortsatte med sitt arbete som grafisk designer. Några månader senare, i juni 2000, fick Shinkai inspirationen till "Voices of a Distant Star" då han tecknade en tjej i en cockpit med en mobiltelefon i handen. Något senare kontaktades han av produktionsbolaget Comix Wave som erbjöd honom möjligheten till samarbete. Detta fick han till att att säga upp sig från sitt jobb och började arbeta på filmen, producerad av Comix Wave. Ett samarbete som fortfarande står sig och tillåtit flera framgångsrika filmer, både långfilmer och längre kortfilmer, älskad av publik och kritiker.

Hans historier handlar ofta om avståndet mellan människor och deras drömmar. Trots att sci-fi är ett återkommande genre och det utspelas i framtiden och alternativa världar så är hans berättarsätt väldigt nostalgiskt, det är något alla känner igen och har delade känslor över. I animationen är färger och ljus i mycket noggrann detalj hans starkaste sida.

Shinkai ser själv att alla böcker han läste i mellanskolan (motsvarande det svenska högstadiet) som orsaken till sin passion för skapandet. Hans favoritanime är Laputa – Castle in the Sky av Hayao Miyazaki. I ett flertal recensioner har Shinkai också kallats för "den nya Miyazaki". Shinkai anser dock själv att jämförelsen "är en överdrift".

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler