Suzume 2022

Suzume poster

Synopsis

När himlen blir röd och jorden darrar står Japan på randen till en katastrof. Suzume, en målmedveten tonåring, ger sig ut på ett uppdrag för att rädda sitt land. Eftersom hon ser de övernaturliga krafterna som andra inte ser, är det upp till henne att stänga de mystiska dörrarna som sprider kaos över landet. En farlig resa väntar när landets öde vilar på hennes axlar.
Ditt betyg
3.6 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fanny Degerfelt

13 april 2023 | 07:15

Spännande, vacker blandning av det fantasiska och vardagliga

Ett äventyr med ena foten i verkligheten, den andra i fantasi, av regissören som kallas "den nya Miyazaki."
Suzume vaknar ur en märklig dröm, tillbaka i sitt vanliga liv. Hon cyklar mot skolan med lunchen hennes moster gjort, denna dag som alla andra dagar, men på vägen dit möter hon en vacker främling. Han frågar om det finns några övergivna byggnader i området, och säger att han letar efter en dörr. Suzume pekar honom i riktning mot ett övergivet bad.
 
Efter ett tag kan hon inte låta bli att följa efter till badet, och där ser hon mycket riktigt en märklig dörr, som visar en vacker värld hon inte kan gå in i. Men det finns något annat inne i dörren, något som vill ut och för förstörelse med sig…
 
Tillsammans med den vackra främlingen Sōta måste Suzume stänga fler dörrar i Japan. Problemet är bara att en busig liten katt förvandlat Sōta till något jag vägrar spoila, se inte trailern, bara gå in blind, det blir mycket bättre då. Förvandlingen göra deras arbete svårare, och Suzumes moster är inte så förstående när hennes systerdotter plötsligt lämnar stan utan förklaring…
 
”Suzume” nominerades till Guldbjörnen på Filmfestivalen i Berlin, och landade på plats 14 i listan över vilka filmer som någonsin dragit in mest pengar i Japan.
 
Regissör och manusförfattare Makoto Shinkai (som ibland kallas ”den nya Miyazaki”) har gjort ett visuellt vackert äventyr med ena foten i verkligheten och den andra foten i fantasin. Det finns magiska dörrar till andra dimensioner, och talande katter, men också vardagliga saker som övergivna platser, komplicerade relationer, minnessaker. Men mest handlar ”Suzume” om sorg, inte den akuta som drabbar en genast, utan den som hänger kvar många år senare. Det är också en berättelse om en ung tjej som tar sina första steg för att bli självständig. Samt förstås om att rädda Japan från naturkatastrofer och daggmaskar (det är mycket coolare än det låter!).
 
Att kalla någon "den nya..." är förstås inte rättvist, särskilt när det gäller en äldre mästare med betydligt mycket mer filmer under bätet. Shinkai är helt enkelt inte på samma nivå som Miyazaki, men han har gott om tid, och det han levererar här är lovande!
 
Överlag är ”Suzume” en underhållande, eftertänksam film. Animationen håller god kvalitet, och vid ett par tillfällen blir den så slående att man tappar andan. Balansen mellan spänning och mer stillsam karaktärsutveckling är överlag bra, men det blir lite klyschigt ibland, särskilt i dialogen. Filmen har även ett par scener som kunnat kortas ner, de fick mer ”side quest”-känsla än vad som var nödvändigt. Den hade även kunnat sluta två tredjedelar in, vilket vanligtvis driver mig till vansinne, men jag tyckte att ”båda sluten” fungerade tillräckligt väl emotionellt för att det ska kännas berättigat.
 
”Suzume” är ett underhållande äventyr varvat med trevande mellanmänskliga relationer, i ett vackert paket som övervinner bristerna. Se den på så stor skärm som möjligt!
| 13 april 2023 07:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Otroligt snyggt animerad. Ganska surrealistisk handling. Blir dock för seg och långdragen mot slutet men förtjänar en svag 4.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu