Film

Skribent

MovieZine

16 mars 2016 | 16:00

Suzanne Ostens barnfilm fick 15-årsgräns

Regissören till ”Flickan, mamman och demonerna” överklagar: ”Jag vill att vuxna ska se den tillsammans med sina barn”.
Suzanne Ostens kommande långfilm ”Flickan, mamman och demonerna” har fått 15-årsgräns av Statens Medieråd. ”Framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år” lyder deras beslut om filmen som skildrar en mors psykiska ohälsa ur ett barns perspektiv.

Enligt TriArt och regissören Suzanne Osten är filmen gjord för att ses av barn från 11 år och då även från 7 år i vuxet sällskap.

- Den här filmen är ingen barnvakt. Jag vill att vuxna ska se den tillsammans med sina barn, säger Suzanne Osten i ett pressmeddelande.

- Jag har testat storyn på barn i bok- och pjäsform i 18 år. Barn är mycket intresserade och jag har även testat filmen för barn i åldrarna 7 till 11 år. Min erfarenhet är att barn vet mycket mer om omvärlden och att det är vuxna som är rädda för psykisk sjukdom och missbruk. Barn till sjuka föräldrar skäms och gömmer sig. Min film stöder, om vi även räknar in missbruk, flera hundra tusen av dessa ”hemliga” barn!, fortsätter Suzanne Osten.Suzanne Osten medverkar idag på ett seminarium på Barn-och ungdomsfilmfestival i Malmö. Där kommer hon visa sekvenser från ”Flickan, mamman och demonerna” och då berätta om varför barn faktiskt behöver se skräckfilm.

- Verklighetens barn överges på havet, bor i leriga läger eller tillåts leva dygnet runt i gravt dysfunktionella familjer. Vill vi vuxna verkligen bara ha censurerade lugna filmberättelser? Allt medan tusentals barn jag mött och möter vill höra sanna historier i spännande fiktiv form. 

- Barn vet mycket mer än de vuxna vill tro, och min film berättar att psykiskt sjuka är människor har samma känslor och behov som alla andra. Där Statens medieråd understryker vuxnas oförmåga att kunna tala med sina oroliga barn understryker vi moderna berättare för barn att vi har kunskaper om deras kapacitet att förstå och ställa frågor. Vi vet att barn har stort intresse för andras liv. Ännu. Vårt vuxna ansvar är att minska klyftan mellan våra egna barn och andras ungar, säger Suzanne Osten.

Beslutet om 15-årsgräns kommer att överklagas till Förvaltningsrätten, enligt Eva Esseen på TriArt Film.


”Flickan, mamman och demonerna” bygger på Suzanne Ostens bok. Berättelsen skildrar en mammas psykiska ohälsa, men ur barnets perspektiv. I berättelsen låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter Ti i deras lägenhet. Här är det demonerna som styr. Ti kan höra sin mamma när hon pratar med dem, hon ser hennes förändrade och slutna ansikte. Men demonerna som mamman talar med, kan Ti vare sig höra eller se.

”Flickan, mamman och demonerna” får biopremiär den 15 april.
| 16 mars 2016 16:00 |