Film

Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

7 februari 2011 | 21:01

Super Bowl-special

Igår var det Super Bowl i USA där det presenterades flera nya trailers och Rasmus har plockat fram de bästa till en riktigt maffig Super Bowl-special.

Detta är denna veckas hetaste trailers!

Super 8

Beläget i Ohio 1979 kommer filmen att följa en grupp av sex små barn som gör sin egen film med hjälp av en Super 8-kamera. En natt under inspelningen av filmen nära ett järnvägsspår, får barnen bevittna en lastbil som kolliderar med ett mötande tåg. Mitt i eld och förstörelse kliver något omänskligt fram.

JJ Abrams är en genialisk man. Först släpper han en teaser till "Super 8" som får oss bli fyllda av frågor. Sedan släpper han en TV-spot på Super Bowl med hundratals miljoner tittare, som också den, lämnar oss med mer frågor en svar. Få filmer har samma hype som denna Steven Spielberg-producerade film har. Som många redan har poängterat påminner den än så länge lite om de filmer Spielberg gjorde för 25 år sedan.

Filmen får amerikansk biopremiär 29 juli.

Captain America

Steve Rogers föddes under den stora depressionen och växte upp hos en fattig familj. Rogers blir uppskrämd av nyhetsrapporterna om nazisternas framfart i Europa och inspireras att ta värvning i armén. Men på grund av hans sjukdom och klena kroppsbyggnad blir han dessvärre inte antagen. Efter att ha sett pojkens iver erbjuder General Chester Phillips honom att bli delaktig i ett unikt experiment, "Operation Rebirth".

Serietidningstrenden håller än. Det är fortfarande fräscht och fungerar verkligen. Jag gillar hur "Captain America" ser ut. Det verkar rått och skönt, till skillnad från "Green Lantern" som verkar vara precis tvärtom. Regissören bakom filmen, Joe Johnston, har inte gjort någonting att hänga i julgranen. "The Wolfman" har fått medelmåttig betyg och detsamma gäller "Jurassic Park III".

Filmen får amerikansk biopremiär 12 augusti.

Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten

Handlingen i "Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten" kretsar kring Jack Sparrow och Barbossa som ger sig av för att leta rätt på den svårfunna ungdomens källa, men de upptäcker snart att Blackbeard (Ian McShane) och hans dotter (Penélope Cruz) har samma idé.

Ettan kom. Tvåan kom. Trean kom. Fyran kommer så småningom. De två första var faktiskt bra. Riktigt bra till och med. Trean gick tyvärr åt ett annat håll och var lite för komplicerad för sitt eget bästa. När 30 stycken Jack Sparrow är på en och samma båt blir publiken, som i det här fallet inte är samma publik som skulle gå och se "Mulholland Drive", lite förvirrad. Jag hoppas att Pirates är tillbaka i sin forna glans.

Filmen får svensk biopremiär 18 maj.

Cowboys and Aliens

En utomjordisk art landar i 1800-talets Arizona. Utomjordingarna har som avsikt att krossa hela vilda västen och göra folket till slavar. Men indianerna och cowboysarna har andra planer.

Regissören Jon Favreau bjuder på en TV-spot som heter duga. Explosiv och snygg, kanske tio gånger bättre än den riktiga trailern som debuterade för någon månad sedan. Jag är väldigt peppad på den här, som också är baserad på en serietidning. Dock är handlingen mycket mer lockande än till någon annan serietidningsfilm som just nu är på väg. Med Daniel Craig och Harrison Ford i huvudrollerna kan det bli hur bra som helst.

Filmen får svensk biopremiär 2 september.

Transformers: Dark of the Moon

Autobots och dess ledare Optimus Prime är tillbaka och tar sig an de onda Decepticons som är fast beslutna att hämnas deras nederlag i "Transformers: Revenge of the Fallen". I denna del blir Autobots och Decepticons involverade i ett rafflande rymdrace mellan USA och Ryssland och än en gång måste Sam Witwicky hjälpa sina robotvänner. Den nya karaktären Shockwave, en gammal Transformers-karaktär regerar över Cybertron medan Autobots och Decepticons kämpar mot varandra på Jorden.

Efter den bästa kommer den sämsta, som alltid. Michael Bay förstörde alla förhoppningar han gav mig i och med den första trailern, med hans nya TV-spot. Ett fruktansvärt dåligt sådant. Filmen som såg lockande ut med lite konspirationer och sådant i den första teasern, visade nu upp sin gamla vanliga Bay-sida, som jag har så svårt för. Tack, men nej tack.

Filmen får svensk biopremiär 1 juli.

Thor

"Thor" kretsar kring handikappade medicinstuderande Donald Blake, vars alter ego är den hammarsvingande åskguden Thor som är sänd till Jorden för att försvara människorna.

Jag är inte särskilt sugen på "Thor". Jag har inte läst serien så jag kan inte uttala mig på den fronten, men av vad jag har sett, verkar den inte lockande. Det som får mig intresserad är Stellan Skarsgård, Anthony Hopkins och eminenta Natalie Portman. Det ska bli intressant att se vad de kan tillföra filmen.

Filmen får svensk biopremiär 29 april.

Fast Five

I femte fartfyllda filmen "Fast Five" är duon Dominic Toretto och Brian O'Conner på rymmen och är jagade av lagens långa arm.

Dwayne Johnson är arg. Kanske är han arg för att han bara får vara med i skräpproduktioner som den senaste "The Fast and The Furious"-filmen, "Fast Five". Kanske är han arg över att han bara får vara instängd i bilar hela tiden, eller spela dum polis. Det finns mycket Dwayne "The Rock" Johnson skulle kunna vara arg över, och jag förstår honom. Det finns absolut ingenting i "Fast Five" som tilltalar mig. Snygga tjejer, visst, men det kan man få tag i på andra håll. Jo, en sak ser jag fram emot. Det är att se Paul Walker och Vin Diesel trilla ner för ett stup.

Filmen får svensk biopremiär 6 maj.

| 7 februari 2011 21:01 |