Film

Skribent

MovieZine

8 mars 2015 | 21:00

"Suffragette" uppmärksammar internationella kvinnodagen

Filmen med Meryl Streep berättar historien om kvinnorna som stred för jämställdhet och rösträtt.
Idag är det internationella kvinnodagen. Det vill Sarah Gavrons "Suffragette" uppmärksamma genom att släppa en ny bild på kvinnorna bakom filmen, som berättar historien om de kvinnor som i början av 1900-talet stred för jämställdhet och rösträtt.

På ovanstående bild ser vi filmens skådespelare Meryl Streep, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff. Dessutom regissören Sarah Gavron, manusförfattaren Abi Morgan och producenterna Faye Ward och Alison Owen.

- Varenda dotter bör kunna den här historien, varenda son bör skriva det i sitt hjärta, säger Meryl Streep i ett pressmeddelande.

Enligt BFI (British Film Institute), var den genomsnittliga procenten av brittiska filmer som regisserats av kvinnor under åren 2007-2013 endast 12 procent. Filmer skrivna av kvinnor under samma år var 14,8 procent. Kanske är den låga andelen kvinnliga röster i filmbranschen en av anledningarna till att ingen spelfilm någonsin gjorts om de kvinnor som för 100 år sedan kämpade för rösträtt. Deras strategi med passivt motstånd inspirerade politiska ledare som Gandhi och Martin Luther King. 

Filmens regissör fyller på:

- Internationella kvinnodagen firar vad kvinnor över hela världen har åstadkommit och jag är överlycklig att min film kan vara en del av det firandet. Berättelsen om de helt vanliga brittiska kvinnorna som var villiga att offra allt i deras kamp för rösträtt, är en inspiration för oss alla i vår pågående kamp för jämställdhet.

"Suffragette" får premiär i höst.
| 8 mars 2015 21:00 |