Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

15 april 2022 | 06:00

Streamingtips: "Tokyo Vice" är en av årets mest spännande serier hittills

Den verklighetsbaserade serien låter oss följa en amerikansk journalists bevakning av kriminaliteten och den japanska maffiavärlden i 90-talets Tokyo.
Den nya thrillerserien "Tokyo Vice" är en samproduktion mellan HBO Max och en av de största betal-tv-kanalerna i Japan - och osar av både kvalitet och ambition under pilotavsnittet som direkt sätter seriens standard. Det första avsnittet är för övrigt regisserat av den fyrfaldigt Oscarsnominerade regissören Michael Mann, som bland annat ligger bakom filmerna "Heat", "Collateral" och "Ali".
 
Handlingen är baserad på Jake Adelsteins spännande självbiografi från sin tid som grävande reporter i Tokyo under slutet av 90-talet. I huvudrollen får vi följa Ansel Elgort ("West Side Story"), som lärt sig japanska specifikt för rollen. Vi introduceras även tidigt för polisutredaren Hiroto Katagiri, spelad av den Oscarsnominerade skådespelaren Ken Watanabe ("Den siste samurajen", "Inception").
 
 
När Adelstein blir den förste utländske reportern vid en av Japans största tidningar får han likt så många andra börja som kriminalreporter. Ett område som för mig personligen faktiskt låter ganska intressant, utan att ha någon som helst förkunskap kring hur kulturen såg ut i Tokyo under slutet av 90-talet. Men vi får snabbt en förklaring till varför det är just på det området som tidningens nyaste journalister får inleda sina karriärer.
 
Under slutet av 90-talet sker det nämligen inga mord i Tokyo. Inte officiellt alltså. Som grävande kriminalreporter förväntas du nämligen använda dig av de pressmeddelanden som utredande poliser släpper kring sina utredningar... och du gör bäst i att inte antyda något annat i dina texter.
 
Trots att den amerikanske journalisten Adelstein bott flera år i landet och lärt sig japanska på en såpass god nivå att han blivit den första utlänningen någonsin att ta sig in på någon av de större tidningarna, så verkar även han inledningsvis ha missat det här lilla faktumet. Och det dröjer inte länge innan hans bevakning av kriminaliteten leder honom rakt in i den maffiavärld som styr staden bakom kulisserna.
 
 
Rachel Keller, som vi tidigare sett i "Fargo" och "Legion", spelar Samantha i "Tokyo Vice".
 
Utöver Elgort (Jake) och Watanabe (Hiroto) i huvudrollerna så dyker även skådespelarna Rinko Kikuchi, Rachel Keller, Ella Rumpf, Hideaki Ito, Show Kasamatsu och Tomohisa Yamashita upp under den första säsongen. Serien är skapad av J.T. Rogers ("Oslo") och pilotavsnittet regisserades av Michael Mann ("Heat", "Collateral").
 
 
De tre första avsnitten av "Tokyo Vice" finns nu tillgängliga hos HBO Max. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt.
 
 
Kommer du att ge "Tokyo Vice" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 15 april 2022 06:00 |