Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 mars 2022 | 12:00

Streamingtips: Oscarsnominerade ”Flykt” hittas nu på SVT Play

Den gripande danska dokumentären "Flykt" är nominerad till 3 Oscars. Nu kan du se den helt gratis.
Tack SVT Play! En av förra årets starkaste filmer kom nyligen upp på tjänsten och kan streamas helt gratis. Ingen brådska - rättigheterna går ut först om två år. Men passa på att se den innan Oscarsgalan i slutet av månaden, då ”Flykt” är nominerad till tre priser.
 
Jonas Poher Rasmussens film har lyckats med konststycket att bli nominerad i kategorin Bästa dokumentär, Bästa animerade långfilm och Bästa internationella film. 
 
Och ja, det här med animerad dokumentär hör kanske inte till vanligheterna, men det är ett kreativt grepp som passar historien i ”Flykt” helt klockrent. I filmen har Rasmussen intervjuat sin barndomsvän Amin, som kom som flykting från Afghanistan till Danmark som tonåring. För att bevara Amins riktiga identitet, och samtidigt kunna skildra verkligheten för en familj på flykt där det inte finns videomaterial att tillgå, är filmen raktigenom animerad. 
 
 
”Flykt” är en gripande berättelse om en man som i vuxen ålder minns tillbaka på sin uppväxt i ett krigshärjat land, och avslöjar en lögn som har tyngt honom i tjugo år. 
 
MovieZine gav ”Flykt” toppbetyg efter premiären på Sundance Filmfestival 2021. ”En filmupplevelse utöver det vanliga”, skriver Annika Andersson i sin recension.
 
Den har också en självklar plats på vår lista över 2021 års bästa filmer.
 
Kort sagt, filmen är ett måste om du vill se något starkt, omskakande och annorlunda. Den är knappt 90 minuter och finns nu bara ett klick bort. Se!
 
| 2 mars 2022 12:00 |