LISTA

Skribent

MovieZine

27 december 2021 | 17:30

MovieZine listar de 20 bästa filmerna från 2021

Filmåret då vi häpnades av pampiga rymdäventyr, berördes av intima kammarspel och roades av såväl norska som danska dramakomedier. Här är 2021 års bästa filmer!
Om 2020 var filmåret som ställdes in, så kom 2021 tillbaka med råge. Storslagna actionäventyr fick oss att längta tillbaks till biosalongerna medan streamingtjänster erbjöd några av sina mest ambitiösa originalfilmer. Kvinnliga regissörer tog för sig både på Oscarsgalan och Cannes-festivalen, och vårt kära grannland Danmarks starka filmår gick oss inte heller förbi.

Det här var året då Anthony Hopkins knep en välförtjänt andra Oscar, fansen tog farväl av James Bond och Denis Villeneuve fick förverkliga sin barndomsdröm.
 
På MovieZines lista över 2021 års bästa filmer hittas en genremix av såväl bombastisk serietidningsaction som skruvade skräckthrillers, en animerad dokumentär och så årets härligaste feelgood-musikal.
 
Bubblare: Strax utanför listan hamnade filmer som "The Suicide Squad" och "Spider-Man: No Way Home", rysaren "Malignant", Pixars animerade saga "Luca", dramat "Minari" och musikalen "Tick, tick... Boom!".
 
 

20. Last Night in Soho

 
Regi: Edgar Wright

Medverkande: Anya Taylor-Joy, Thomasin McKenzie, Matt Smith

Anya Taylor-Joy och Thomasin McKenzie möts i en förförisk, genreöverskridande thriller som förflyttar oss till 1960-talets London. En ung kvinna med designerdrömmar får kika in i en annan tid och ett annat liv, med otäcka konsekvenser.

”Inlindad i neonljus är detta en av årets mest visuellt sprakande filmer. Edgar Wright har skapat en härligt svängig och samtidigt skrämmande film om kvinnors villkor i patriarkatet”, lyder Jonna Vanhatalos motivering.
 
 

19. Supernova

 
Regi: Harry Macqueen

Medverkande: Stanley Tucci, Colin Firth

Ett medelålders par ger sig ut på husvagnssemester längs minnenas allé. Tusker har drabbats av tidig demens och maken Sam värnar om den lilla tid de har kvar tillsammans.

"Med en fingertoppskänslig precision skildrar Tucci och Firth den djupa sorg som infinner sig när man förlorar både sin livs kärlek och innersta identitet. Det är både bland det vackraste och mest rörande du kunde se på biodukarna 2021." - Oskar Möller
 
 

18. Shorta

 
Regi: Anders Ølholm

Medverkande: Jacob Lohmann, Simon Sears

Två poliser patrullerar Köpenhamns farligaste förort, men när nyheten om en dödad tonåring leder till upplopp är de fast i ghettot utan möjlighet till förstärkning. Dansk actionthriller med nervkittlande spänning och brännande aktuella frågor om polisvåld, segregation och rasism.
 
 

17. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

 
Regi: Destin Daniel Cretton

Medverkande: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung

2021 var ett starkt år för MCU med fyra filmer (plus fem tv-serier). Vår favorit är ändå "Shang-Chi", en välbehövlig energikick som både lyckas bjuda på underhållande action, en skön dos humor och närvarande drama. Att Tony Leung äntrat Marvels filmuniversum som skurk är det bästa som hänt studion på åratal.
 
 

16. The Hand of God

 
Regi: Paolo Sorrentino

Medverkande: Filippo Scotti, Toni Servillo

”Paolo Sorrentinos självbiografiska skildring om uppväxten i Neapel navigerar briljant mellan tonårsångest och ung passion. Lika hysteriskt underhållande som bitvis nattsvart tar han oss med på en oförglömlig resa till en tillvaro fylld av Maradona-feber och Fellini-drömmar.” - Patrik Linderholm
 
 

15. No Time to Die

 
Regi: Cary Joji Fukunaga

Medverkande: Daniel Craig, Lea Seudoyx, Rami Malek, David Dencik

Den 25:e Bondfilmen var värd den långa väntan. Regissören Fukunaga överträffade våra förväntningar med en både fartfylld och emotionell agentrulle. Här finns allt man kan önska sig av en Bondfilm, och lite till.

"Daniel Craigs sista uppdrag som James Bond är fullsmockat med spänning, action i toppklass, välplacerad humor och mer känslor än i någon tidigare Bondfilm. Ett värdigt sista kapitel och en storslagen, explosiv final för Craig som 007." - Alexander Kardelo
 
 

14. Never Rarely Sometimes Always

 
Regi: Eliza Hittman

Medverkande: Sidney Flanigan, Talia Ryder

Två tonåriga tjejer tar bussen till New York för en hemlig abort. Under några dygn får vi följa Autumn och kusinen Skylar som tampas med livets stora frågor och små bekymmer. Sundance-vinnaren från 2020 flög dessvärre under radarn i Sverige men finns nu att streama. 

”En närapå dokumentärskildring av USA:s stränga abortlagar och hur det är att tampas med dessa som ung kvinna - eller barn. Välspelat, realistisk och framförallt känslofylld.” - Charlotte Brange
 
 

13. In the Heights

 
Regi: Jon M. Chu

Medverkande: Anthony Ramos, Corey Hawkins, Leslie Grace

Manhattans gator vibrerar av liv, musik och tonårskänslor i sommarhettan i årets bästa musikalfilm. I centrum står butiksbiträdet Usnavi som drömmer sig bort till ett bättre liv. 

”Känslan av musikalklassiker som "West Side Story" och "Fame" infinner sig i filmatiseringen av Broadway-succén om latinokvarteret Washington Heights. Gott om skratt, tårar, smittande danssekvenser och trallvänliga låtar vars charm injicerar glädje som räcker lång väg.” - Andreas Samuelson
 
Large d099a4793d56017a03af767201dcd9d7 french d
 

12. The French Dispatch

 
Regi: Wes Anderson

Medverkande: Bill Murray, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Owen Wilson

Fyra udda, humoristiska historier flätas samman i en hyllning till journalistiken i Wes Andersons senaste film. Som vanligt är det barnsligt lekfullt och späckat med udda karaktärer, kreddiga skådisar, knasiga infall och absurd humor.
 
Large d099a4793d56017a03af767201dcd9d7 titane
 

11. Titane

 
Regi: Julia Ducournau

Medverkande: Agathe Rousselle, Vincent Lindon

Årets kanske mest unika filmupplevelse, en vattendelare som skapar starka känslor vare sig man vill eller inte. Cannes-vinnaren "Titane" följer en brutal, kvinnlig seriemördare på flykt undan lagen - och möter en ensam brandman som saknar något i sitt liv.

”Skruvad, sensuell och makalöst underhållande, men också våldsam och rätt obehaglig film av Julia Ducournau. Det handlar om familj, bilar och blodiga mord.” - Jonna Vanhatalo
 
 

10. The Power of the Dog

 
Regi: Jane Campion

Medverkande: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee

Benedict Cumberbatch briljerar i en av sitt livs bästa roller, som bitter ranchägare tyngd av en hemlighet. När brorsans fru och hennes son flyttar in uppstår konflikter som får var och en att omvärdera vilka de är. Spås bli en stor Oscarsfavorit 2022.

”Vidunderligt vackra vyer, maskulina män och kraschande kvinnor och i detta annorlunda och lågmälda westerndrama av Jane Campion.” - Jonna Vanhatalo
 
 
 

9. En runda till

 
Regi: Thomas Vinterberg

Medverkande: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Maria Bonnevie

Årets stora danska filmsuccé handlar om fyra gymnasielärare som börjar småsupa på jobbet, för att testa teorin om att lite alkohol i kroppen gör dem mer fokuserade. En som alltid karismatisk Mads Mikkelsen leder en stark ensemble i en berusande dramakomedi med allvar i botten.
 
 

8. Världens värsta människa

 
Regi: Joachim Trier

Medverkande: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie

Norges Oscarsbidrag 2022 handlar om en 30-årig kvinna som trasslar in sig i ett triangeldrama. Renate Reinsve är ett fynd i huvudrollen.

”Romcom-genren fick ett mycket trevligt tillskott när Trier skildrade en ung kvinnas romantiska äventyr i Oslo. Starka skådespelarinsatser levererades, stilfulla bilder serverades en efter en, och existentiella tankar väcktes. Tidvis lättsamt underhållande, men i många stunder djupt relaterbar för en annan som också känner sig lite vilsen i livet.” - Josefine Krischausky
 
 

7. Pieces of a Woman

 
Regi: Kornél Mundruczó

Medverkande: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn

Netflix kickade igång filmåret tidigt i januari med en minnesvärd och obehaglig förlossningsscen i en enda lång tagning. Efter den omskakande första halvtimmen, som utspelar sig i realtid, följer vi Vanessa Kirby som försöker plocka ihop de trasiga bitarna av sig själv.

"Om du vill ha dina dramafilmer känslomässigt utmattande, gåshudsframkallande och raktigenom engagerande - missa inte!" - Alexander Kardelo
 
 

6. Sound of Metal

 
Regi: Darius Marder

Medverkande: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci

"Metaltrummisen Ruben får reda på att han håller på att förlora sin hörsel, vilket till en början raserar hela hans liv. Filmen sticker ut med sin unika ljuddesign som snarare än att precis efterskapa Rubens hörselproblemen, används för att understryka hans olika känslotillstånd. Riz Ahmed är strålande i huvudrollen, hans ansikte är slående uttrycksfullt även när han bara stirrar ut i tomma luften.” - Fanny Degerfelt
 
 

5. Flykt

 
Regi: Jonas Poher Rasmussen

Den tredje danska filmen på vår lista - Danmark levererar! 2021 års mest omtalade dokumentär berättar historien om Amin, som kom till Köpenhamn som ensamstående flykting från Afghanistan som tonåring. I vuxen ålder är han redo att för första gången berätta sin historia för sin vän, filmskaparen Jonas Poher Rasmussen.

"Den animerade dokumentären är ett genreutmanande storverk om en flyktings strapatsrika resa genom tid och rum" skriver Annika Andersson i sin recension.
 
 

4. Promising Young Woman

 
Regi: Emerald Fennell

Medverkande: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Adam Brody

Cassie är en lovande ung kvinna med framtiden för sig - men vår hjältinna är mest intresserad av att ge igen på snubbar som förtjänar att lära sig en läxa.

”Hämnd har sällan varit så ljuv - och mörk - som i det här utsökta dramathrillern med Carey Mulligan i högform. Vad som först liknar en trött kvinnas uppror mot sviniga män har fler twistar än väntat med en träffsäker svart humor och suveräna birollsinnehavare.” - Andreas Samuelson
 
 

3. Nomadland

 
Regi: Chloé Zhao

Medverkande: Frances McDormand

Frances McDormand utforskar nomad-livet i en stillsamt vacker dramafilm. Årets stora Oscarssuccé, helt välförtjänt!

”Ett starkt och berörande drama om människor i samhällets utkant. Filmen är regisserad av Chloé Zhao som vann Oscar för sin insats. Det är på många sätt kallt att vara hemlös, men sällan har en film värmt mig så mycket.” - Jonna Vanhatalo
 
Large 74807b27dc184b0e162efe3658691dc1 dune2
 

2. Dune

 
Regi: Denis Villeneuve

Medverkande: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Zendaya

Stjärnspäckad rymdsaga baserad på Frank Herberts ikoniska sci-fi-roman. "Dune" blåste oss alla av biostolen med mäktiga bilder, makalös musik och årets vassaste ensemble.

”I en högst oväntad händelseutveckling visade sig årets mest emotsedda film även vara en av årets allra bästa. Denis Villeneuves storslagna science fiction-epos gav genren en ny måttstock för hur grandiost berättande kan se ut.” - Patrik Linderholm
 
Large 74807b27dc184b0e162efe3658691dc1 father
 

1. The Father

 
Regi: Florian Zeller

Medverkande: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Imogen Poots

Hur känns det egentligen att sakta börja tappa greppet om sitt eget minne? Det går nog inte att helt föreställa sig, men Florian Zellers filmdebut ger en djupt gripande inblick i en sådan upplevelse. Oscarsbelönade Anthony Hopkins och motspelaren Olivia Colman är en drömduo i en film som ständigt leker med publikens känslor.

"Att lämna detta välspelade kammarspel helt oberörd känns omöjligt, och framförallt Hopkins huvudrollsinsats bidrar till ett i princip känslomässigt fulländat drama.” - Josefine Krischausky
 
Till listan bidrog Josefine Krischausky, Oskar Möller, Anna Sundell, Andreas Samuelson, Mats Karlsson, Alexander Kardelo, Viktor Jerner, Patrik Linderholm, Jonna Vanhatalo, Jakob Åsell, Jonatan Blomberg, Fanny Degerfelt och Charlotte Brange.
| 27 december 2021 17:30 |