Film

Skribent

Josefine Krischausky

30 maj 2022 | 09:00

Streamingpremiär för dystopisk överlevnadsthriller med Zac Efron

Kritikerna beskriver skådespelarens insats i filmen "Gold", där han spelar en man som kämpar för att hålla sig vid liv i en öde öken, som en av de starkaste i hans karriär.
Zac Efron fortsätter i år att vara aktuell i flera filmer, och har nu i maj kunnat ses i skräck-remaken "Eldfödd". Idag är det svensk streamingpremiär för ny film med skådespelaren, den dystopiska överlevnadsthrillern "Gold", där hans insats har kommit att få ta emot en del lovord.
 
"Gold" utspelar sig i en relativt närliggande framtid, ute i en stor ödemark, där två namnlösa män råkar komma över den största guldklimpen som någonsin har hittats. Medan en av dem ger sig av för att få tag på utrustning till att gräva upp fyndet, stannar Efrons rollfigur kvar för att skydda det. I det hårda ökenklimatet tvingas han uthärda både brännande hetta, matbrist, rovdjur och inkräktare, samtidigt som han snart börjar fråga sig om han har blivit lämnad till sitt eget öde.
 
 
Bakom filmen står den australiska skådespelaren Anthony Hayes, som har synts i bland annat "Animal Kingdom", som står för både manus och regi, och samtidigt medverkar i en av rollerna. Med i den korta rollistan finns också Susie Porter, tidigare sedd i zombiefilmen "Cargo".
 
Kritikerna har inte lyckats vara helt enade kring "Gold", som hade premiär i USA tidigare i år, men filmen har fått ta emot ett flertal positiva omdömen. Vad alla verkar vara sams om, däremot, är att filmen ger Efron en ordentlig  chans att visa upp sin talang.
 
Indiewires recensent lyfter skådespelaren som filmens största styrka, och skriver att "Efron ger sitt allt till skildringen av det dödliga väntandet, och levererar en skarp, häpnadsväckande prestation". En recensent från sajten Cultured Vultures är också imponerad: "Efron levererar en återhållsam men rå prestation, som lätt är det bästa uppvisandet av hans outnyttjade potenial som en seriös skådespelare". 
 
Screenrants kritiker passar på att berömma samtliga skådespelare, samt Hayes arbete bakom kameran, men menar att Efrons rollprestation förblir det bästa med filmen: "Detta är prestationen som fastslåt att Efron är kapabel när det kommer till riktiga draman [...] Rädslan i Efrons ögon från början till slut är både konsekvent och engagerande". 
 
 
"Gold" finns nu tillgänglig att köpa och hyra digitalt. 
| 30 maj 2022 09:00 |