Gold 2022

Action Drama Thriller
Australien
97 MIN
Engelska
Gold poster

Synopsis

När två kringresande män på väg genom öknen snubblar över den största guldklimpen som någonsin hittats blir drömmen om enorma rikedomar och girighet ett faktum. De kläcker en plan för att skydda och gräva upp guldet och en av dem ger sig av för att skaffa den nödvändiga utrustningen. Den andra mannen stannar kvar och måste uthärda det hårda ökenklimatet, rovdjur och inkräktare, samtidigt som han kämpar mot det alltmer tilltagande tvivlet att han har överlåtits till sitt eget öde.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gold
Digitalpremiär
30 maj 2022
Språk
Engelska
Land
Australien
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

2 juni 2022 | 15:30

Zac Efron gräver guld i USA

Efron visar att han har skådespelartalanger inom sig, men skiner inte tillräckligt starkt för att rädda en intetsägande och långtråkig film.
Det kommer en tid i varje tonårsidols liv när man måste betala för sina synder. Då man måste gå från de stora, glansiga studioproduktionerna till de små, seriösa karaktärsdrivna verken i hopp om att lyckas med en full-McConaughey och slutligen bli en sann ”artiste”. Daniel Radcliffe var ensam och plågad i den sydamerikanska djungeln, Robert Pattinson var sinnesförvirrad i en fyr och nu är det dags för Zac Efrons avlatsbrev.
 
Efrons namnlösa protagonist befinner sig i en dystopisk framtid, endast svepande beskriven, där han måste färdas över USAs nu karga landskap i hopp om en bättre framtid i en koloni av överlevare. För att ta sig till kolonin får han hjälp av en annan överlevare som går med på att transportera honom mot sitt mål. Under en av rasterna på vägen i ökenlandskapet, hittar paret av en slump en rejäl guldklimp som ger hopp om en bättre framtid för båda två. För att lyckas gräva ut guldklimpen måste Efrons partner hämta hjälp, vilket lämnar honom att vakta guldklimpen ensam i vildmarken med alla dess faror.
 
Den här typen av dystopisk framtidsvision går vanligen i en av två riktningar. Antingen utforskas världsbilden och framtidsvisionen som målats upp, vilket ofta är mer dialogtungt, eller så utforskas det mänskliga psyket, hur det klarar ensamhet och trängda situationer, vilket ofta förlitar sig mer på skådespelarens fysiska prestation. ”Gold” tillhör den senare kategorin och blir därför väldigt beroende av skådespelarens rolltolkning. Lyckligtvis gör Efron en stabil insats som den plågade huvudkaraktären, vilket är filmens solklart starkaste kort.
 
Det som är intressant med hur protagonisten tolkas, är att han har ganska få manliga macho-kvalitéer. Efrons karaktär är ingen Rambo-liknande en-mans armé, eller oändligt uppfinningsrik McGyver-karaktär, utan snarare en helt vanlig person som försöker överleva. Rädslan och paniken hos huvudpersonen är den vanligaste känslan som framhävs. Tyvärr är filmen alldeles för tråkig för att man ska kunna uppskatta Efrons intressanta rolltolkning.
 
Det stora problemet med ”Gold” är avsaknaden av konkreta händelser. Spänningsmoment. Huvudpersonen kämpar visserligen för sitt liv, men det är en väldigt linjär kamp. Inget konkret händer egentligen. Filmens relativt korta speltid (ca 1,5 timmar), känns olidligt lång. Eftersom vi får veta väldigt lite om världsbygget, har filmen dessutom ganska lite att säga av värde. Människan är ond och girig, en världssyn som kan hämtas från vilken postapokalyps som helst.
 
Filmens riktiga stjärna, vid sidan om Efron, är fotot. Miljön är vacker, vissa scener ser ut som de hade kunnat pryda väggarna på fotografiska. För en film som är begränsad till en enda plats, är fotot en viktig detalj som ser till att framhäva omgivningens roll. Karga ökenlandskap har aldrig varit vackrare.
 
”Gold” är en något oslipad diamant, en opolerad guldklimp. Fina landskap och intressanta rolltolkningar tillåts inte skina i en film som annars är väldigt tråkig.
| 2 juni 2022 15:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Gold
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu