Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 april 2018 | 23:50

"Stranger Things"-skaparna anklagas för att ha stulit idén till serien

Regissören Charlie Kessler påstår att han pitchade idén till "Stranger Things" för bröderna Matt och Ross Duffer, som skapat Netflixserien, på en fest 2014.
Charlie Kessler, regissören bakom kortfilmen "Montauk", påstår att han redan 2014 under en fest pitchade idén för en långfilmsversion av hans kortfilm. En idé som han nu påstår ligger till grund för bröderna Matt och Ross Duffers succéserie "Stranger Things".
 
"The Montauk Project" (långfilmen) skulle handla om en pojke som förvinner i närheten av en (till synes) övergiven regeringsbyggnad - i vilken det egentligen utfördes hemliga experiment. En polis, med ett kämpigt förflutet, svär att han ska hitta pojken men blir på olika sett motarbetad av regeringsfolket i byggnaden, som inte låter honom undersöka den. Efter att ändå lyckats ta sig in hittar han den försvunna pojken, men kastas mystiskt iväg av en vind - som verkar ha kontrollerats av pojken.
 
Beskrivningen fortsätter och går att läsa i sin helhet (hos THR), om man önskar läsa hela stämningsansökan mot Dufferbröderna. "Stranger Things" är dessutom ett namn på serien som ändrades ganska kort inpå premiären av serien... när bröderna började att arbeta på den hos Netflix gick den nämligen under namnet "Montauk". Vilket såhär i efterhand inte ser så snyggt ut för Netflix och Dufferbrödernas del.
 
 
Kessler är i sin stämningsansökan ute efter att kompenseras för att Dufferbröderna ska ha stulit hans idé - samt att de ska förstöra allt material som har baserats på den. Skulle det på något sätt visa sig vara sant är det såklart väldigt fult gjort av bröderna. Men samtidigt är "Montauk"-området sedan länge en känd inspirationskälla för konspirationsteoretiker i USA. Kessler har själv baserat sina idéer på dessa konspirationsteorier, och flera skådespelare ur "Stranger Things" har nämnt dessa teorier som inspiration för serien.
 
Kanske är förklaringen så enkel - att de möjliga likheterna ligger i att den potentiella långfilmen "The Montauk Project" och "Stranger Things" båda har hämtat inspiration från samma ställe? Varken Netflix eller Dufferbröderna har valt att kommentera anklagelserna i nuläget. Den enda som påstår att den här festpitchen ens ägde rum, är den person som är ute efter en fet säck med pengar.
 

Läs också: "Stranger Things"-ungarna får en massiv löneförhöjning inför säsong 3

 
Tror du att "Stranger Things"-skaparna har stulit idén bakom sin tv-serie hos Netflix? Kommentera gärna nedan!
| 3 april 2018 23:50 |