Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 oktober 2022 | 09:00

Strålande recensioner för Guillermo del Toros ”Pinocchio” efter världspremiären

Årets andra Pinocchio-filmatisering möttes av positiva reaktoner under London Film Festival.
Om Disneys ”Pinocchio”-remake lämnade en del att önska, så verkar Guillermo del Toros version vara svaret på våra önskningar.
 
I lördags premiärvisades stop motion-sagan ”Guillermo del Toro’s Pinocchio” på filmfestivalen i London till strålande recensioner som följd. Det var en speciell dag för filmskaparen som försökt få till filmen i nära 15 år, och ägnat 1000 dagar åt själva inspelningen.
 
Dessutom dog hans mamma bara dagen innan premiärvisningen, som tillägnades hennes ära, skriver Variety.
 
- Jag såg originalfilmen som barn, och den skapade ett speciellt band mellan mig och min mamma som varade hela livet. Den påverkade mig för Pinocchio såg på världen som jag gjorde. Jag blev arg när folk krävde lydnad från Pinocchio, så jag ville göra en film där olydnad är en fördel. Med budskapet att du inte behöver förändras för att bli älskad, sade regissören.
 
 
Del Toro har regisserat sin version av ”Pinocchio” ihop med Mark Gustafson. Den utspelar sig i 1930-talets Italien, och vill skilja sig från andra adaptioner som ”en familjefilm som inte skyr undan mörka teman som död och krig”, skriver Insider.
 
”Filmen kommer tilltala både fans av del Toros unika vision, och äldra familjemedlemmar (små barn kan få det svårt med filmens mörka teman och något läskigt designade karaktärer)” tillägger Screen. ”Trots mörkret lyckas man balansera det med hopp, humor och mänsklighet”.
 
En del kritiker menar att sångerna i filmen är den svagaste delen. Samtidigt väcks röster om att det här kan bli en stor Oscarsfavorit för Netflix. Indiewire kallar filmen för "del Toros bästa på mer än tio år".
 
 
Slashfilm märker av Guillermo del Toros dragning till skräckgenren. "En klassisk barnsaga möter Frankenstein och fascismens Italien", skriver de, men hyllar också Ewan McGregors skojfriska syrsa Sebastian J. Cricket. "Han håller filmen jordnära och drar de största skratten."
 
"Modiga barn och modiga vuxna kommer älska den", tror The Wrap. "Stop-motion har aldrig sett så naturligt ut (...) Filmen är ett nöje och en hyllning till livet."
 
"Man känner kärleken som gått in i varje filmruta", skriver filmskribenten Archie Marshall.
 
 
"Guillermo del Toro's Pinocchio" går upp på svenska biografer 25 november och släpps därefter på Netflix 9 december.
| 17 oktober 2022 09:00 |