Film

Skribent

Alexander Dunerfors

13 maj 2013 | 11:01

Stort intresse för nordiskt i Cannes

"Monica Z", "Hundraåringen" och "Snabba Cash III" ska visas upp för internationella köpare.

Inga svenska filmer i tävlan i år heller. Men Cannes-besökarna slipper inte undan så lätt. Nordisk Film och SF tar med sig flera aktuella och kommande storfilmer för att presentera för internationella köpare under filmfestivalen, som börjar på onsdag.

SF storsatsar på Monica Zetterlund-biografin "Monica Z", som är till stor del inspelad på engelska och går under titeln "Waltz for Monica" när den visas för slutna sällskap i Cannes. Dessutom kommer man visa delar ur Tarik Salehs thriller "Tommy" med Ola Rapace i en roll, och Kjell-Åke Anderssons "Mig äger ingen" med Mikael Persbrandt.

Jens Jonssons "Snabba Cash - Livet deluxe", Camilla Läckberg-deckaren "Tyskungen", Lukas Moodyssons drama "Vi är bäst!" och Teresa Fabiks romantiska komedi "Små citroner gula" finns bland filmerna som Nordisk Film hoppas få ut i världen.

Rikke Ennis, VD på TrustNordisk berättar:

- Snacket kring nordiska filmer är större än någonsin och titlarna vi presenterar i Cannes visar på den bredd och kvalitet som kommer från skandinaviska filmskapare just nu. Med erkända regissörer och stora titlar i bagaget ser vi fram emot ett hektiskt år i Cannes.

Yellow Affair finns också på plats på den prestigefyllda festivalen, med relationsdramat "Vi" som har Gustaf Skarsgård i huvudrollen, och det svensk-isländska dramat "Hemma".

StudioCanal har dessutom plockat upp sin första svenskspråkiga film, "Hundraåringen", för den internationella marknaden. Felix Herngrens komedi med Robert Gustafsson i huvudrollen är mitt uppe i inspelningen och kommer att presenteras för potentiella köpare i Cannes under de kommande veckorna. Filmen som bygger på Jonas Jonassons bästsäljare är redan klar för biopremiär i Frankrike, Storbritannien, Australien, Tyskland och de nordiska länderna. Det blir svensk biopremiär på juldagen.

Producenterna bakom "Min så kallade pappa", under inspelning i Ulf Malmros regi, kommer också att finnas på plats. Med "Millennium"-Michael Nyqvist i huvudrollen har filmen redan uppmärksammats av flera stora, internationella medier.

Filmfestivalen i Cannes pågår mellan 15 och 26 maj. Följ MovieZines dagliga bevakning på www.moviezine.se/cannes.

| 13 maj 2013 11:01 |