Film

Skribent

Josefine Krischausky

17 juli 2022 | 09:00

Stor succé för liten snäcka i A24:s första familjefilm

Den virala kortfilmen "Marcel The Shell With Shoes On" har nått vita duken i långfilmsformat, och sedan premiären har den hunnit charma och beröra såväl kritiker som publik.
Independetbolaget A24 är redan inne på ett starkt år –  deras actionkomedi "Everything Everywhere All at Once" är en av årets mest hajpade och hyllade filmer, samtidigt som titlar som "Men" och "X" har blivit omtalade och rosade. Nu har de lyckats få ännu en hit, denna gång med det familjevänliga stop motion-äventyret "Marcel The Shell With Shoes On".
 
"Marcel The Shell With Shoes On" fick amerikansk premiär i juni, och utifrån indie-mått har den gjort riktigt väl ifrån sig på biograferna. I filmen möter vi Marcel, en liten, talande snäcka som bor i ett stort hus, och som en dag upptäcks av dokumentärfilmaren Dean. Dean lyckas göra snäckans vardagsliv till en viral internetsuccé, och med ett stort stöd bakom sig bestämmer sig Marcel för att ge sig ut i den riktiga världen, för att söka efter sin familj. 
 
Berättelsen om Marcel har tidigare nått framgång i ett annat format, som en tre minuter lång kortfilm som laddades upp på YouTube 2010. Bakom filmen låg Dean Fleischer-Camp, tillsammans med skådespelaren (och hans dåvarande partner) Jenny Slate, som gjorde rösten till Marcel.
 
Tolv år senare har Fleischer-Camp fått ta Marcel till de stora biodukarna, i sin långfilmsdebut som manusförfattare och regissör. Även denna gång hörs Slate som huvudkaraktären, medan Fleischer-Camp spelar sig själv, och i rollistan finns dessutom välkända namn som Isabella Rossellini och journalisten Lesley Stahl. 
 
 
Samtidigt som "Marcel the Shell With Shoes On" har lyckats charma publiken ordentligt, har snäckan också vunnit över kritikerna på sin sida. En recensent från The Wall Street Journal har svårt att släppa filmen och dess gulliga huvudperson: ”Ett litet underverk. Jag kan inte vänta tills jag får se den, och honom, igen.”
 
Många berömmer filmen för att vara humoristisk och berörande på samma gång, och The Wrap beskriver det animerade äventyret som "den filmiska motsvarigheten till en kram". Varietys kritiker kommer med en uppmaning till publiken: "Missa inte denna underliga, speciella lilla film".
 
Häromdagen blev det klart att Dean Fleischer-Camp har landat jobbet som regissör för Disneys nya remake av "Lilo och Stitch", så filmskaparens första långfilm verkar med andra ord ha gett honom en lovande framtid. Men innan vi börjar se fram emot hans nästa projekt, hoppas vi att "Marcel The Shell With Shoes On" får ett svenskt premiärdatum så snart som möjligt. 
| 17 juli 2022 09:00 |