Marcel the Shell with Shoes On 2021

Marcel the Shell with Shoes On poster

Synopsis

Marcel är en liten snäcka som lever en färgstark tillvaro med sin mormor Connie och deras husdjursludd, Alan. Från att ha varit del av en stor gemenskap av snäckor, lever de nu som de enda överlevande från en mystisk tragedi. Men när en dokumentärfilmare upptäcker dem i sin lägenhet, och skapar en kortfilm som blir viral, ger det Marcel miljontals passionerade fans, samt aldrig tidigare skådade faror.
Ditt betyg
3.7 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fanny Degerfelt

28 februari 2023 | 08:00

En snäcka med googly eyes är vårens charmigaste huvudkaraktär

Sugen på en film som inte är mentalt ansträngande men inte heller hjärndöd? Som är rolig, gullig och känslosam men på ett stillsamt vis? Pausa allt, jag har hittat den perfekta filmen.
Under en vistelse på ett Airbnb träffar filmaren Dean (spelad av Dean Fleischer-Camp) en liten snäcka med skor som pratar som ett brådmoget barn (röst av Jenny Slate). Dean bestämmer sig för att distrahera sig själv från sina relationsproblem med att göra en dokumentärfilm. Snäckan Marcel har tankar om nästan allt och delar gärna med sig, ställer många frågor och genomskådar sin nya följeslagare. Marcel och hans lite virriga mormor separerades från resten av familjen under kaotiska omständigheter, men kanske kan internet ge dem möjligheten att återförenas.
 
“Marcel the Shell with Shoes on” (Oscarsnominerad för Bästa animerade film) är en enkel historia som berättas med en rejäl dos uppfinnelserikedom. Hur en liten snäcka med ben och ett googly eye skulle ta sig genom världen är förmodligen inte en fråga du haft, men att få reda på svaret kommer vara en förtjusande liten resa som berättas i form av en låtsasdokumentär. 
 
Internet fick först stifta bekantskap med Marcel redan 2010, i en 3,5 minuter lång Youtubevideo som sen dess fått 33 miljoner visningar. När man ser kortfilmen nu är mycket bekant: den är regisserad av Dean Fleischer-Camp, Jenny Slate var röstskådespelare, och de skrev manuset ihop. Flera repliker dyker upp igen i långfilmen, men stop-motion-animationen har lämnats över till någon med mer avancerade kunskaper, så Marcel rör sig mindre ryckigt. 
 
Spontant känns det som att “Marcel” borde vara svår att omvandla till en långfilm - karaktären känns som någon som kanske är sötare i små doser - men det fungerar överraskande väl. Han får berätta om sitt lilla liv i lunkande takt.
 
“Marcel the Shell with Shoes on” kan ibland ligga farligt nära gränsen till irriterande gullig (se den kanske inte samma dag som du hängt med ett frågvist barn...), men i slutändan är bara att kapitulera för den lilla snäckan.
 
Det är en så fin, avslappnande film med sån uppmärksamhet för detaljer. Man fnissar till ibland åt Marcels många tankar (tänk att prata med ett intelligent, nyfiket lågstadiebarn med mycket att berätta och många frågor), men blir berörd på vägen. Det finns särskilt några scener med Marcel och hans mormor (Isabelle Rossellini) som visar svårigheten med åldrande bättre än många prisvinnande långfilmer. Filmen är ömsint och melankolisk utan att bli sentimental.

“Marcel” är en charmerande film du inte visste att du behöver i ditt liv - men det gör du verkligen.
 
Filmen finns nu att hyra på video-on-demand.
| 28 februari 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Marcel the Shell with Shoes On
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu