Film

Skribent

Alexander Dunerfors

24 oktober 2018 | 12:00

Stephen King sålde filmrättigheter för 1 dollar

En grupp tonåriga filmstudenter i Wales gör kortfilm av Kings novell "Stationary Bike".
Vad gör man när man har på tok för mycket pengar, och femtielva filmatiseringar av egna skräckromaner på gång? Heter man Stephen King så passar man på att ge tillbaka till samhället, och gör några tonåringar glada och världskända på kuppen.

King har just sålt rättigheterna till en av sina noveller, "Stationary Bike", till elever på en filmskola i Wales. De fick skramla rejält i spargrisen med veckopengen, för att få ihop de 9 kronor (eller 1 dollar) som priset landade på.

30 elever från Blaenau Gwent Film Academy in Tredegar, Wales, förväntas arbeta med filmen, vars manus skrivs av 16-åriga Alfie Evans och 14-åriga Cerys Cliff.

- Vi mailade helt enkelt hans sekreterare, Margaret, och hon svarade inom 24 timmar. Vi berättade vad vi ville göra, att det inte är i vinstsyfte, att våra elever ska göra filmen, och hon skickade över ett kontrakt signerat av självaste Stephen King, berättar filmläraren Kevin Phillips för LA Times.

"Stationary Bike" ingår i novellsamlingen "Just After Sunset" från 2008. Den berättar om en man som försöker komma i form på en motionscykel. För motivationens skull målar han landskap på väggen, och föreställer sig att han cyklar genom USA. Men så småningom börjar han inbilla sig att han blir förföljd på resan...
 
 
Det är inte första gången som Stephen King säljer sig för en dollar. Hans projekt Dollar Babies startade för mer än 40 år sedan, just för att ge filmstuderande en chans att få filma en egen King-rysare. En av kortfilmerna som gjorts den vägen är "The Woman in the Room" (1983) av Frank Darabont, samme regissör som senare fick filma "Nyckeln till frihet", "Den gröna milen" och "The Mist".

Filmskolor som är sugna på att köpa rättigheter till en Stephen King-novell kan läsa mer här...
| 24 oktober 2018 12:00 |